Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Pas 87 vitesh në Hagia Sophia: falja e Fitër Bajramit

Në xhaminë Hagia Sophia në Stamboll u krye namazi i parë i Fiter Bajramit pas 87 vitesh.

Që nga hapja e Hagia Sophia për lutje, më 24 korrik të vitit të kaluar, lutjet e Bajramit janë falur një herë në të me rastin e Kurban Bajramit.

Besimtarët kryen lutjen e Bajramit në përputhje me masat që synojnë parandalimin e përhapjes së koronavirusit.

Hagia Sophia shërbeu si kishë për 916 vjet, deri në çlirimin osman të Stambollit, ndërsa ajo kishte statusin e një xhamie nga 1453 deri në 1934, kur mori statusin e një muzeu.

Më 10 korrik, vitin e kaluar, një gjykatë turke anulloi vendimin e ish-qeverisë kemaliste, e cila i dha statusin e një muzeu Hagia Sophia më 24 nëntor 1934. Duke anuluar vendimin e përmendur, statusi i xhamisë iu kthye Hagia Sophia.

Si një nga destinacionet turistike më të vizituara në qytet në Bosfor, Hagia Sophia është përfshirë në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s që nga viti 1985.

Autoritetet turke kanë njoftuar se ata do të vazhdojnë të ruajnë vlerat kulturore dhe historike të Shën Sofisë në një mënyrë të tillë që Drejtoria për Çështjet Fetare të Turqisë të jetë përgjegjëse për ceremonitë fetare dhe Ministria e Kulturës dhe Turizmit të atij vendi do të kujdeset për restaurimin, konservimin dhe mbrojtjen.

Turistët do të jenë akoma në gjendje të vizitojnë Hagia Sophia, pa pagesë, dhe afresket në mure do të mbulohen me perde vetëm gjatë lutjeve në xhami. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts