Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Inovacioni nga pandemia në Afrikë: shpikës deri në 9 vjeç

Pandemia COVID-19 siguroi mundësi për inovacion, sipas një raporti nga Bashkimi Afrikan dhe Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP).

“Gjatë pandemisë në Afrikë, ka pasur një rritje të zgjidhjeve inovative, duke përfshirë robotët e testimit të virusit, aplikacionet për ndjekjen e kontakteve, mjetet jo-invazive të testimit, stacionet e larjes së duarve, makinat e oksigjenit, shërbimet e shpërndarjes mjekësore të dronëve, renditjen e gjenomit, chat-botët e bazuar në shëndet mbi inteligjencën artificiale dhe më shumë,” tha raporti të martën vonë.

Raporti, i titulluar “Përmes dhe jashtë Pandemisë”, është puna e Komisionit të Bashkimit Afrikan, Qendrave Afrikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) dhe UNDP.

“Disa nga inovatorët janë vetëm 9 vjeç dhe këto janë inovacione që janë ndër 50 zgjidhjet që ndryshojnë jetën në të gjithë kontinentin, të theksuara nga UNDP në Afrika Innovates,” tha raporti.

“Shumë nga këto dhe risi të tjera janë bërë nga ndërmarrjet mikro, të vogla dhe të mesme. Efektet negative ekonomike të pandemisë janë veçanërisht të rënda për ndërmarrje të tilla, shumë prej të cilave janë gati të mbyllen ose kanë falimentuar. Duke pasur parasysh që këto ndërmarrje përbëjnë 90 përqind e të gjithe kontinentit dhe 85 përqind e të gjitha vendeve të punës në sektorin privat, mbyllja mund të çojë në humbje të mëdha të vendeve të punës dhe rënie të shpenzimeve,” tha raporti.

“Njerëzit në të gjithë Afrikën po shpikin risi që do ta çojnë kontinentin përpara. Ne po shohim përpara për të parashikuar nevojat e brezave të ardhshëm dhe një të ardhme më të mirë. Ne po shohim gjithashtu njëri-tjetrin, për të ndërtuar komunitete, vende dhe kontinente, të cilat të gjithë i dimë është e mundur”, tha Ahmed Ogwell Ouma, Zv.Drejtor i CDC Afrikan. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts