Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

FMN-ja ka rritur parashikimin e saj të rritjes globale për 2021 në 6 përqind

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) ka rishikuar parashikimin e tij për rritjen globale të produktit të brendshëm bruto (PBB).

Sipas një raporti të FMN-së për prillin, parashikimi për rritjen globale të PBB-së për 2021 u rrit në 6 përqind, nga 5.5 përqind nga raporti i janarit.

Parashikimi për rritjen globale për vitin 2022 është rritur gjithashtu nga 4.2 në 4.4 përqind.

“Edhe me një pasiguri të madhe për pandeminë globale, mënyra për të dalë nga kjo krizë shëndetësore dhe ekonomike është gjithnjë e më e dukshme,” tha raporti.

Shtohet se FMN pret një rimëkëmbje më të fortë këtë vit, por edhe në vitet e ardhshme.

Sipas një raporti të hollësishëm, ekonomia globale ra me 3.3 përqind në vitin 2020.

Parashikimi i PBB-së për ekonomitë e zhvilluara është rritur nga 4.3 në 5.1 përqind për 2021 dhe nga 3.1 në 3.6 përqind për vitin e ardhshëm.

Midis ekonomive të zhvilluara, rritja më e lartë prej 6.4 përqind në 2021 pritet në Shtetet e Bashkuara dhe Spanjë, e ndjekur nga Franca me 5.8 përqind, Mbretëria e Bashkuar 5.3 përqind dhe Kanadaja me 5 përqind.

Vlerësimet e rritjes së PBB-së për vendet në zhvillim janë 6.7 përqind dhe 5 përqind, përkatësisht, për 2021 dhe 2022.

Midis vendeve në zhvillim, vlerësimi i FMN-së tregon se rritja më e lartë në 2021 pritet në Indi dhe Kinë, përkatësisht 12.5 përqind dhe 8.4 përqind, e ndjekur nga Turqia me 6 përqind, Meksika 5 përqind, Rusia 3, 8 përqind, Brazili 3.7 përqind, Afrika e Jugut 3.1 përqind, Arabia Saudite 2.9 përqind dhe Nigeria 2.5 përqind.

Raporti vlerëson gjithashtu se tregtia globale, e cila ra 8.5 përqind në 2020, do të rritet me 8.4 përqind në 2021 dhe 6.5 përqind në 2022.

FMN parashikon gjithashtu që çmimet e naftës do të rriten me 41.7 përqind në 2021. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts