Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Nga Peter SINGER: Virusi dhe vaksina, realitete të reja dhe ndryshime sistemike

Ndërsa qeveritë në të gjithë botën përpiqen të vaksinojnë popullsinë, ne tashmë mund të shohim se ndryshimi sistemik është urgjentisht i nevojshëm. Realitete të reja po shfaqen, që kërkojnë qasje të ndryshme për kontrollin e sëmundjes dhe zhvillimin, prodhimin dhe shpërndarjen e vaksinave. COVID-19 siguron një mundësi që kombet dhe sistemet shumëpalëshe të rimendojnë sesi ata punojnë së bashku për t’u përgatitur dhe për t’iu përgjigjur një pandemie – tani dhe në të ardhmen.

Shkencëtarët dhe studiuesit kanë arritur një mrekulli duke zhvilluar vaksina efektive brenda pak muajsh. Por tani për tani, ky bekim është i kufizuar në më të pasurit në botë. Siç paralajmëroi Aded Ghebreyesus, drejtori i përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, bota është në prag të “dështimit katastrofik moral”.

Ky problem komplikohet më tej nga shfaqja e varianteve të reja të sëmundjes COVID-19. Viruset evoluojnë natyrshëm, mutacionet e virusit janë të pashmangshme dhe mund të kërkohet rivaksinimi me vaksinat e prodhuara sipas varianteve të reja. COVID-19, ose ndonjë version i tij, do të jetë me ne në të ardhmen e parashikueshme. Dhe kur COVID-19 adresohet me sukses, kërcënimi i pandemive të ardhshme do të jetë akoma i pranishëm.

Merrni ndonjë vaksinë të aprovuar

COVAX ka shpërndarë dhjetëra miliona doza vaksinash në më shumë se 50 vende. Sidoqoftë, vaksinat e reja na japin një pasqyrë për një të ardhme të mundshme të re, bazuar në informacionin gjenomik dhe teknologjitë e platformës së vaksinimit. Në parim, disa ditë pas zbulimit dhe sekuencimit të varianteve, ose viruseve të ardhshëm me potencial pandemik, vaksinat mund të riprogramohen në mënyrë efektive dhe të jepen përsëri.

Mendoni se është një version i përditësuar i antivirusit – vetëm se në vend që të mbrojnë sistemet operative të kompjuterit tuaj, ata do të mbrojnë jetën e njerëzve nga kërcënimi i pandemive. Ndërsa variantet shfaqen dhe ndërsa analizohen, shkencëtarët do të jenë në gjendje të përgjigjen me vaksina të azhurnuara, të cilat do të jenë në gjendje t’i dorëzohen publikut përmes kanaleve të reja të prodhimit dhe shpërndarjes në të gjithë botën.

Asnjë nga këto nuk ndryshon këshillat aktuale të shëndetit publik për të marrë ndonjë vaksinë të aprovuar dhe për të ndjekur masa të rrepta të shëndetit publik për të zvogëluar rrezikun e shfaqjes së varianteve të reja. Sidoqoftë, është një vizion qetësues se si mund t’i përgjigjemi kërcënimit të qëndrueshëm ndaj shëndetit – dhe jo vetëm pandemisë që ndodh një herë në njëqind vjet. Por do të nevojiten rregullime të rëndësishme.

Si të sigurohet vaksina për të gjithë

Së pari, ne do të kërkojmë përmirësim të mbikëqyrjes së shëndetit publik, i cili do të jetë një azhurnim për dhe i cili do të forcojë sistemet ekzistuese të mbikëqyrjes. Pa sisteme rigoroze të të dhënave dhe kapacitet detektues dhe përcaktues gjenomik, bota do të vonojë të identifikojë rreziqe të reja. Vonesa të tilla mund të nënkuptojnë që variante të reja mund të lulëzojnë të pazbuluara, duke na kushtuar jetën dhe duke na detyruar të shkojmë në izolime në të ardhmen. Përgjigja është të kapërcehen këto boshllëqe dhe të forcohen sistemet ekzistuese të mbikëqyrjes. Ne do të duhet të investojmë shumë më tepër në mbikëqyrjen e shëndetit publik, në mbledhjen dhe shkëmbimin e informacionit.

Pastaj, sistemet tona të prodhimit të vaksinave do të duhet të jenë të tilla që të përmbushin realitetet e reja. Këto platforma të vaksinimit do të kërkohet të përgjigjen në mënyra të paimagjinueshme më parë. Si një program antivirus, do të na duhet të ndërtojmë sisteme prodhimi që janë në gjendje të moderojnë shkarkimet e shpejta. Qendrat e prodhimit mund të kenë nevojë të ndryshojnë prodhimin në një kohë shumë të shkurtër dhe të organizohen për të prodhuar vaksina të reja të azhurnuara.

Eshtë po aq e rëndësishme që kapaciteti i prodhimit dhe prodhimi i rritur dhe i shpërndarë, shpesh në nivelin rajonal, do të nevojiten për të siguruar vaksina për të gjithë. Perspektiva që bota t’i përgjigjet varianteve të shumta ose të përgatitet kundër kërcënimit të pandemive në të ardhmen do të kërkojë shqyrtim të kujdesshëm të zinxhirëve ekzistues të furnizimit dhe vendeve të prodhimit. Shumë rajone ose vende që prodhimi i brendshëm është diçka që nga një shtesë e mirë bëhet diçka që duhet pasur.

Një e mirë publike klasike globale

E gjithë kjo do të kërkojë disa qasje të reja për mënyrën se si ne konceptojmë dhe organizojmë platformat e prodhimit të vaksinave. Megjithëse ndarja e dollarit dhe dozës ka rezultuar thelbësore në adresimin e nevojave aktuale, vetëm prodhimi vendas (bazuar në transferimin e teknologjisë dhe ndarjen e pronës intelektuale) do të çojë në vetëbesim kombëtar ose rajonal. Midis 2006 dhe 2016, Organizata Botërore e Shëndetësisë zbatoi një program transferimi të teknologjisë për vaksinat e gripit, i cili ofron një model të rëndësishëm që mund të zbatohet në vaksinat COVID-19.

Ata gjithashtu na kujtuan se mbikëqyrja dhe vaksinimi kërkon sisteme të forta të kujdesit shëndetësor parësor, të cilat ofrojnë testimin dhe kujdesin për rastet e pacientëve me COVID-19, së bashku me masa më të gjera të shëndetit publik. Kujdesi parësor shëndetësor është ai që i bën të gjitha këto të mundshme: pa të, kërcënimet e reja nuk do të identifikohen dhe vaksinat e reja nuk do të shpërndahen.

Në thelb, një sistem global i mbikëqyrjes së shëndetit publik antivirus dhe platforma të adaptueshme, të shpërndara të vaksinimit duke përdorur teknologji të reja, do të ketë sukses vetëm me administrimin e të gjitha shteteve të rrënjosura fort në sistemin shumëpalësh. Ky sistem antivirus është një e mirë publike klasike globale dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë, e cila menaxhohet nga 194 shtete anëtare dhe ka një Kuadër për Gatishmërinë e Gripit Pandemik, ofron një rregullim të duhur administrativ. Nëse shpresojmë të ndalojmë përhapjen e varianteve të reja ose shfaqjen e pandemive në të ardhmen, duhet të japim një përgjigje kolektive, globale. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts