Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Emigrantët, një “shuplakë europiane” ndaj Greqisë

Komisioneri i Këshillit të Evropës për të Drejtat e Njeriut, Dunja Mijatoviç i bëri thirrje Greqisë t’i japë fund praktikës së shtyrjes së migrantëve nga kufijtë tokësorë dhe detarë drejt Turqisë.

Në një letër të lëshuar të mërkurën për tre ministra grekë, për mbrojtjen e qytetarëve, për migracionin dhe azilin dhe për flotën tregtare, Mijatoviç i kërkoi Greqisë të sigurojë që “hetime të pavarura dhe efikase të kryhen në të gjitha pretendimet e shtypjes dhe keqtrajtimit të migrantë nga forcat e sigurisë”.

Ajo tha se ajo ishte “thellësisht e shqetësuar” nga numri i akuzave të besueshme në lidhje me kthimin e afërt të migrantëve.

Mijatoviç shtoi se në raste të tilla, vendet anëtare nuk mund të kontrollojnë nëse migrantët janë kthyer në Turqi, për shembull, në kundërshtim me nenin tre të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut dhe Konventën e Kombeve të Bashkuara për Refugjatët, të cilat ndalojnë kthimin.

“Për më tepër, mënyra në të cilën u kryen këto operacione tregon qartë se ato nuk janë në përputhje me detyrimet greke të të drejtave të njeriut,” tha ajo.

Dënimi i procedurave

Greqia rregullisht mohon akuzat për kthimin e migrantëve në Turqi, ndërsa dhjetra organizata joqeveritare dhe media vazhdimisht e dënojnë atë për veprimet e saj.

“Kjo praktikë, e cila është dënuar dhe dokumentuar gjerësisht për shumë vite, parandalon personat që janë kthyer nga kufiri pa identifikim personal të kërkojnë mbrojtje,” tha Këshilli i Evropës.

Sipas disa mediave dhe OJQ-ve, migrantët në territorin grek ose në ujërat greke u detyruan të ktheheshin në Turqinë fqinje përpara se të mund të bënin kërkesë për azil në Greqi.

Agjencia Evropiane e Ruajtjes së Kufirit FRONTEX gjithashtu është akuzuar për përfshirje në praktikë, por kreu i FRONTEX hodhi poshtë akuzat në një fjalim drejtuar deputetëve në mars, duke thënë se nuk kishte prova të përfshirjes së agjencisë.

Komisioneri i bëri thirrje gjithashtu Greqisë të rishikojë vendimin për të mbajtur të mbyllura kampet e ardhshme të  refugjatëve, në mënyrë që të sigurojë lirinë e lëvizjes për përdoruesit. Ajo vlerësoi se izolimi është i dëmshëm për shëndetin mendor të migrantëve, dhe veçanërisht të fëmijëve. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts