Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Viti 1922: Ja sa shkonte një gjobë “n`kohë t`Zogut” (edhe kur ishte Ministër i Brendshëm)

Për vitin 1922 të shekullit të kaluar ka pak informacion, por disa shkresa të qeverisë së asaj periudhe të firmosura nga ish Ministri i Brendshëm Ahmet Zogu, na hapin një dritare se si kanë funksionuar disa instanca shtetërore dhe se si janë dhënë masat disiplinore nga Gjykatat Ushtarake për oficerët që shkelnin rregulloret e shërbimit.

A. Zogu

Interesante është edhe kërkimi që pagesat e gjobave të dhëna nga Gjykatat Ushtarake, Ahmet Zogu kërkonte që të likujdoheshin pa dalë nga burgu ende të liruarit e gjobitur. Nga dokumentat dhe shuma e gjobave të majme që viheshin,  kuptohet se siguroheshin edhe të ardhura të mira për arkën ministrore të asaj periudhe.

Dokumenti që po publikojmë, bën fjalë për një oficer i cili ka dalë shëtitje në gjendje shtetrrethimi, i shoqëruar nga katër gra. Sipas ligjeve në fuqi, gjoba për shoqërinë me një grua në atë lloj situate ishte 50 fr. ari. Por meqë ai është shoqëruar me 4 femra njëherësh, shuma e gjobës është katërfishuar duke shkuar në 200 fr. ari.

11134250_949355295083858_1869470143_n

Shkresa mban nr. 348 Res. Është një vendim i shkurtuar mbi dënimin me gjobë të toger Sami Kokës, drejtuar Prokurorisë dhe Gjykatores Ushtarake Tiranë. Mban datën 8 maj të vitit 1922.  Ajo bën me dije se në përgjigje të shkresës nr 255 të datës 4. V. 922, kjo Ministri (e Brendshmja) e pranon vendimin e Gjykatores Ushtarake dhënë me 3. V. 922 mbi dënimin me gjobë të Z. Sami Koka, toger, për arsye se i përmenduni kundër programit të Shtet-rrethimit ka dalë me shëtitje natën me katra gra e kshtu tuj i caktu si te cila grua (per secilen grua) nga 50 (pesdhjete) fr.ari gjobë, i sipërthanuni dënohet me 200 (dyqind) fr. Ari gjobë e cila do ti pritet me nji herë nga rroga e muajit ma të parë. Shkresa bën me dije se : “ U njoftuen për veprim zyrat e interesueme”. Shkresa është nëshkruar : Ministri i P. të Mbrendëshme  A. Zogu (d.v.) Ajo mban datën 8. V. 922 dhe me protokollin nr 469 i dergohet edhe Bashkis së Tiranës “Për dije e veprim”

Nga sa shihet, gjoba është shumë e lartë për atë periudhë. Madje edhe sot po ta llogaritësh, se 200 fr ari janë 10 napolona floriri, rreth 2 onc, vlera në bursat bankare të kohës sillet rreth vlerës së 2500 $.

 

Përgatiti Mark Brunga – tesheshi.com

auto pjese dak

Related posts