Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

The Economist: Çfarë duhet të bëjë Biden në Lindjen e Mesme?

Administrata e re e SHBA duhet të inkurajojë diplomacinë në Lindjen e Mesme dhe të ulë tensionet me Iranin, i cili vuan nën sanksionet ekonomike të SHBA.

Revista britanike The Economist shkruan se politikat e ndjekura nga administratat e mëparshme të SHBA-së në Lindjen e Mesme kanë dështuar dhe se Presidenti Joe Biden duhet të përpiqet për stabilitet duke e detyruar rajonin të marrë përgjegjësinë për çështjet e tij dhe të dekurajojë udhëheqësit atje të mbështeten në forcën e armatosur.

The Economist vëren se politika e SHBA në Lindjen e Mesme gjatë dekadave të fundit është përqendruar në rrjedhën e naftës së Gjirit dhe mbijetesën e Izraelit. Por këto përparësi tani kanë ndryshuar pasi Amerika është bërë një eksportuese e naftës dhe gazit natyror, dhe Izraeli, vendi me armët më të mira në rajon, ka marrëdhënie zyrtare me shumë fqinjë të tij arabë.

Ka indikacione se Biden dëshiron ta bëjë Lindjen e Mesme më pak përparësi në politikën e jashtme të administratës së tij, për një arsye të mirë, sipas revistës britanike. Amerika ka mijëra trupa të vendosura në vendet arabe, por ndërhyrjet e saj në rajon kanë dhënë rezultate të dobëta.

Shumë amerikanë mendojnë se vendi i tyre duhet të përqendrohet në kundërshtimin e rritjes së ndikimit global të Kinës, sesa në Lindjen e Mesme.

Zhbëhet “Çeku i bardhë”

Sidoqoftë, çështja më e rëndësishme me të cilën përballet administrata e Biden është se si të zvogëlohet barra amerikane në Lindjen e Mesme, ndërsa vazhdon të mbrojë interesat e saj jetikë në rajon.

The Economist beson se shitjet e mëdha të armëve të SHBA-së në disa vende të rajonit janë një burim shqetësimi dhe nuk po ndihmojnë njerëzit në rajon.

Rand Corporation kohët e fundit vuri në dukje se shpenzimet e SHBA për forcat e armatosura egjiptiane janë të barabarta me ato të shpenzuara për ndihma të destinuara për të gjithë rajonin.

Revista thotë se Biden duhet të anulojë “Çekun e bardhë” që Amerika u dha regjimeve në rajon.

The Economist gjithashtu beson se administrata e re e SHBA duhet të inkurajojë diplomacinë në Lindjen e Mesme dhe të ulë tensionet me Iranin, i cili vuan nën sanksionet ekonomike të SHBA. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts