Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Kosova i afrohet përfundimit të ndërtimit të autostradës energjitike me Shqipërinë

Në linjën interkonektive 400 kV Kosovë-Shqipëri, në pjesën kosovare, këtë javë, u përfundua me ngritjen e të gjitha shtyllave elektrike dhe janë shtruar mbi 50 km përçues elektrikë.

Kryeshefi ekzekutiv i Operatorit të Sistemit, Transmisionit dhe Tregut të energjisë elektrike të Kosovës-KOSTT, Naim Bejtullahu, dhe ambasadori i Kroacisë në Prishtinë, Zoran Vodopija, gjatë një vizite në terren patën rastin që të shohin punimet në finalizimin e ngritjes së shtyllës së fundit elektrike, 239, në kuadër të projektit, mu pranë kufirit Kosovë-Shqipëri në Qafë Morinë.

“Me këtë ritëm të punimeve pritet që ndërtimi i linjës interkonjektive 400 kV Kosovë-Shqipëri të finalizohet para afatit kontraktual”,  ka theksuar Bejtullahu.

unnamedAmbasadori Vodopija është shprehur shumë i kënaqur për realizimin e suksesshëm të punimeve dhe cilësinë nga ana e kompanisë kroate “Dalekovod”, e cila po zbaton projektin në pjesën e Kosovës.

Në Kosovë, fundi i nëntorit 2015 do të shënojë përfundimin e projektit të “autostradës” energjetike drejt Shqipërisë, ndërkohë që me qëllim të krijimit të kushteve të sigurisë në punë në kuadër të projektit edhe sot e ditëve të fundit kishte shkyqje në disa linja lokale.

Kosova dhe Shqipëria në vitin 2016 inaugurojnë “autostradën” energjetike, ka thënë kryeministri kosovar Isa Mustafa, i pyetur në një konferencë për shtyp në muajin gusht, ku ka folur edhe për bashkëpunimet në fushën e energjetikës e të tjera.

“Rrjeti energjetik mendojmë se vitin e ardhshëm duhet të aktivizohet. Sivjet presim që të kryhen të gjitha punimet në pjesën tonë, edhe në pjesën e Shqipërisë kryhet vitin e ardhshëm dhe do e inaugurojmë”, ka theksuar kryeministri kosovar Mustafa.

Kreu i qeverisë së Kosovës ka bërë të ditur se, është duke u punaur që të sigurohet edhe tregu i përbashkët i energjisë elektrike, që të bëhet këmbimi i saj.

Që para fillimit të punimeve, në fazat e përgatitjeve, burimet në Prishtinë kanë njoftuar se projekti për ndërtimin e linjës interkonektive 400 kV Kosovë-Shqipëri konsiston në ndërtimin e një  linje te tensionit të lartë me gjatësi rreth 238 km, prej së ciles 85.5  km në territorin e Kosovës dhe 153.5 km në territorin e Republikës së Shqipërisë.

Në 21 dhjetor të vitit 2013, në praninë e ministrit të Energjetikës dhe Industrisë të Republikës së Shqipërisë, Damian Gjiknuri, ministrit të atëhershëm të Zhvillimit Ekonomik të Kosovës, Fadil Ismajli, dhe ambasadorit të Gjermanisë në Kosovë në atë kohë, Peter Blomeyer, në hapësirat e Lidhjes Shqiptare në Prizren, në një ceremoni solemne, është nënshkruar kontrata për ndërtimin e linjës interkonektive 400 kV Kosovë-Shqipëri. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts