Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Dy ditë samit: ja si e duan BE-në anëtarët e saj

Udhëheqësit e vendeve anëtare të Bashkimit Evropian konfirmuan të Premten se ata duan të veprojnë në ndërtimin e kapaciteteve në mënyrë që Unioni të jetë më autonom në fushën e sigurisë dhe mbrojtjes dhe në mbrojtjen e interesave dhe vlerave të tij.

“Ne duam të promovojmë interesat dhe vlerat e BE, si dhe qëndrueshmërinë dhe gatishmërinë, në mënyrë që ai të mund të përballet në mënyrë efektive me kërcënime dhe sfida të sigurisë,” tha deklarata e përbashkët pas përfundimit të samitit virtual.

Në një samit virtual të enjten, udhëheqësit e vendeve anëtare diskutuan situatën epidemiologjike dhe koordinimin e luftës kundër pandemisë së koronavirusit dhe të premten ata diskutuan çështjet e sigurisë dhe mbrojtjes dhe marrëdhëniet me fqinjët jugorë.

Për një partneritet të fortë transatlantik

“Ne kemi rikonfirmuar, përballur me paqëndrueshmërinë globale, që BE duhet të marrë më shumë përgjegjësi për sigurinë e saj,” thanë udhëheqësit e Unionit.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg gjithashtu u bashkua me debatin mbi sigurinë dhe mbrojtjen për udhëheqësit e BE.

Nga 27 anëtarët e BE, 21 janë anëtarë të NATO-s.

Në deklaratat e përbashkëta në 2016 dhe 2018, BE dhe NATO ranë dakord për të forcuar bashkëpunimin në 74 fusha me interes të përbashkët.

Anëtarët e BE thonë se ata mbeten të përkushtuar për të bashkëpunuar me NATO dhe mirëpresin gatishmërinë e administratës së re të Presidentit Joe Biden për të rindërtuar një partneritet të fortë transatlantik.

Krerët e shteteve ose qeverive udhëzuan Komisionin Evropian të paraqesë një program deri në tetor të këtij viti për të forcuar kërkimin shkencor, zhvillimin e teknologjisë dhe inovacionin dhe për të zvogëluar varësinë strategjike në teknologjitë kritike dhe zinxhirët e prodhimit.

Anëtarët e BE duan të rrisin bashkëpunimin në fushën e mbrojtjes dhe sigurisë, të rrisin investimet në mbrojtje dhe të forcojnë aftësitë civile, ushtarake dhe operacionale.

Udhëheqësit ranë dakord mbi nevojën për një bashkëpunim dhe bashkërendim më të madh në parandalimin dhe mbrojtjen nga kërcënimet hibride dhe dezinformatat, ndër të tjera, duke përfshirë sektorin privat dhe aktorët përkatës ndërkombëtarë. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts