Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

DEBATI/ Pse po bëhen gjithnjë e më të shpeshta teoritë se Corona doli nga një laborator në Wuhan?

Ka një mbështetje në rritje midis komunitetit shkencor botëror për të shqyrtuar plotësisht mundësinë që virusi Corona mund të ketë origjinën në Institutin e Virologjisë Wuhan, duke çuar në një epidemi globale që ka vrarë më shumë se 3.7 milion njerëz në të gjithë botën.

Teoria që virusi u arratis nga laboratori u përjashtua kryesisht në diskutimet shkencore publike në ditët e para të shpërthimit, pasi rastet e para të COVID-19, një sëmundje e shkaktuar nga virusi, u konfirmuan në qytetin qendror të Kinës me 2019.

Në muajt që pasuan, vëzhguesit thonë, hipoteza u ndërthur në mënyrë katastrofike me administratën e retorikës inflamatore anti-kineze të ish-presidentit amerikan Donald Trump dhe kornizën ksenofobe të pandemisë, duke shkaktuar me sa duket një efekt të tmerrshëm në komunitetin shkencor.

“Çështja nëse një aksident laboratorik përfaqëson origjinën e një virusi ka humbur në këtë kontekst hiperpolitik,” tha J Stephen Morrison, drejtor i Qendrës për Politikën Globale të Shëndetit në Qendrën e Studimeve Strategjike dhe Ndërkombëtare.

“Kur Trump instrumentalizoi çështjen si pjesë e një fushate anti-kineze dhe anti-aziatike, komuniteti shkencor thjesht nuk donte të përfshihej, duke menduar se pretendimi ishte tepër i politizuar”.

Presion i konsiderueshëm publik për kërkime të hollësishme mbi origjinën e virusit pasoi një studim global shëndetësor të porositur nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) në Wuhan, të cilin disa fuqi perëndimore dhe ekspertë të shquar e përshkruan si një studim joadekuat duke u mbështetur në të dhënat e mbledhura nga zyrtarët kinezë.

Një raport i shkurtit tha se ishte “shumë e mundshme” që virusi të shkaktohej nga transmetimi zoonotik ose të transmetohej nga kafsha te njeriu, ndërsa teoria se virusi aksidentalisht doli nga laboratori u përshkrua si “jashtëzakonisht e pamundur”. Kina ka mohuar vazhdimisht që laboratori është përgjegjës për rrjedhjen e virusit.

Virologët dhe shkencëtarët në fushat përkatëse, të cilët pranojnë mundësinë që virusi mund të ketë dalë nga laboratorët në Wuhan dhe që mbështesin një hetim të plotë, transparent, kanë mendime të ndryshme për gjasat e të dy skenarëve të virusit.

Shumë argumentojnë se teoria më e besueshme është se përhapja e virusit filloi me transmetimin nga kafshët tek njerëzit. Të tjerët thonë se nuk ka prova të drejtpërdrejta në dispozicion për të konfirmuar se një skenar ka më shumë të ngjarë se një tjetër. Diskutimi i mëtejshëm është nëse sekuenca gjenomike e virusit përjashton manipulimet njerëzore në laborator.

Sidoqoftë, mendimi u ndryshua së fundmi nga shefi i sëmundjeve infektive të qeverisë amerikane, Anthony Fauci. Ai kryesisht e hodhi poshtë teorinë vitin e kaluar, duke thënë se shkenca “tregon me forcë” se virusi është një fenomen natyror dhe tani thotë se nuk është “i sigurt” që virusi nuk erdhi nga një laborator në Wuhan dhe ka mbështetur hetimet e mëtejshme.

Në një deklaratë publike javën e kaluar duke detajuar mendimin e komunitetit të inteligjencës amerikane dhe duke bërë thirrje për hetime të mëtejshme, Presidenti Joe Biden tha se agjencitë kishin “rënë dakord për dy skenarë të besueshëm” – një transmetim kopshtin zoologjik dhe një rrjedhje aksidentale nga një laborator i Wuhan.

“Megjithëse dy elementë në (komunitetin e inteligjencës) anojnë nga skenari i parë (zoonotik) dhe njëri shkon më shumë drejt tjetrit (rrjedhja laboratorike) – asnjëri nuk është i sigurt njëqind për qind,” tha deklarata, duke cituar pjesë të raportit. Të cilat kanë nuk janë bërë publike.

Sunday Times raportoi më 30 maj se zyrtarët e inteligjencës britanike kishin ndryshuar mendje për një rrjedhje aksidentale nga një laborator në Wuhan, duke e quajtur atë “të mundshëm”.

“Të dy skenarët janë po aq të mundshëm”

Richard Ebright, një profesor i kimisë dhe biokimisë në Universitetin Rutgers, thotë se shumë pak ka ndryshuar në lidhje me provat shkencore që nga sekuenca e gjenomit të virusit u botua për herë të parë në Janar 2020.

Ai thotë se “nuk ka asnjë bazë të sigurt për caktimin e probabilitetit relativ të hipotezës së katastrofës natyrore (kafshë për njeriun) dhe hipotezës së aksidentit laboratorik”.

“Në veçanti, të gjitha të dhënat shkencore në lidhje me sekuencën e gjenomit SARS-CoV-2 dhe epidemiologjinë e COVID-19 janë në mënyrë të barabartë në përputhje me origjinën e katastrofës natyrore ose origjinën e aksidentit laboratorik,” tha ai në një e-mail përgjigje për Al Jazeera. “Ishte e qartë në janar 2020 dhe ishte e qartë në çdo moment nga janari 2020 deri më sot.”

 Ebright, një nga 21 shkencëtarët ndërkombëtarë që shpjegoi në një letër të hapur në mars se si duhet të duket një hetim gjithëpërfshirës, ​​”ndërdisiplinor” në Wuhan, tha se origjina e koronavirusit “mund të përgjigjet vetëm nga hetimi mjekoligjor, jo spekulimet shkencore”.

 Ndërkohë, disa shkencëtarë thanë se besonin se nuk kishte gjasa që njerëzit të manipulonin virusin para shpërthimit. Robert Garry, një mikrobiolog në Universitetin Tulane i cili ishte pjesë e një studimi në mars 2020 që tha se virusi kishte më shumë të ngjarë të kishte ndodhur natyrshëm, i tha Radios Kombëtare Publike (NPR) në fund të majit se ai besonte se provat ishin ende në masë të madhe në favor të këtyre gjetjeve .

“Unë jam më i bindur se kurrë se ky virus është i natyrshëm,” i tha ai një agjencie lajmesh.

Tetëmbëdhjetë biologë kryesorë që studiojnë pandeminë botuan një letër në revistën Science më 14 maj, duke bërë thirrje për hetime të mëtejshme dhe duke vërejtur se “teoria e ikjes së virusit nga laboratori dhe teoria e transmetimit nga kafsha te njeriu kanë të njëjtën probabilitet”.

Ekspertët kritikuan hetimin e porositur nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), duke thënë se të dy teoritë nuk ishin “konsideruar në mënyrë të barabartë” dhe duke theksuar se vetëm katër nga 313 faqet e raportit kanë të bëjnë me mundësinë e një aksidenti laboratorik.

Prova indirekte

Të tjerët përmendën prova rrethanore që ata thonë se mbështesin ndonjë nga teoritë.

Në rastin e teorisë zoonotike, virologët vunë në dukje se Tregu i Ushqimeve të Detit Huanan në Wuhan, ku gjithashtu u shitën një gamë e gjerë kafshësh ekzotike, do të ishte një vend ideal për transmetimin nga njeriu tek njeriu, përgjegjës për përhapjen e mëparshme të virusit koronar, përfshirë viruset korona. kane shkaktuar epidemi te meparshme te SARS dhe MERS. Gjetja e specieve përgjegjëse për përhapjen e këtyre viruseve mund të zgjasë me vite.

Ndërkohë, Shi Zhengli, një shkencëtare e shquar në Institutin e Virologjisë Wuhan, i tha Shkencës në korrik të vitit të kaluar se ishte e pamundur që virusi të dilte nga laboratori, duke vënë në dukje se ekipi i saj “nuk kishte qenë kurrë në kontakt ose studiuar virusin, se të gjithë ishin negativë për antitrupat e koronavirusit”. Sidoqoftë, ajo vuri në dukje se gjatë kësaj periudhe, laboratori nuk kreu renditjen e gjenomit në të gjitha mostrat e virusit që mblodhi.

Në mbështetje të teorisë së rrjedhjeve të virusit aksidental nga laboratorët, vëzhguesit vunë në dukje një studim të gjerë të viruseve të reja të lakuriqëve në Institutin e Virologjisë Wuhan dhe Qendrat Wuhan për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (WHCDC), duke vërejtur se virusi është më i ngjashëm me atë të njohur shkaktoi epideminë aktuale; duke pretenduar se ka pyetje të vlefshme në lidhje me standardet e sigurisë në laborator, si dhe se autoritetet kineze kanë mbajtur informacione që nga fillimi i epidemisë.

Disa zyrtarë të inteligjencës kanë vënë në dyshim gjithashtu transparencën e të ashtuquajturës hulumtim “duke fituar funksion” të kryer në Kinë, i cili mund të përfshijë rritjen e qëllimshme të transmetimit të virusit për të studiuar zhvillimin e tij.

Më 23 maj, Wall Street Journal raportoi se tre studiues nga Instituti i Virologjisë Wihan ishin mjaftueshëm të sëmurë dhe kishin simptoma të ngjashme me COVID-19 që kishin nevojë për shtrim në spital në nëntor 2019. Skeptikët vunë në dukje se sëmundjet u shfaqën gjatë sezonit të rregullt të gripit.

Të enjten, Fauci i bëri thirrje Kinës që të publikojë dokumentacionin mjekësor të atyre studiuesve. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts