Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

DUOSTANDARTI/ Vatikani i shqetësuar për Hagia Sophia-n? Njihuni me xhamitë e famshme të Spanjës, kthyer në kisha katolike

Xhamia e Madhe e Kordobës, kryeqyteti i Kalifatit Umajad në Spanjë, është një nga monumentet më të famshëm islamë të kohës që përdoret për qëllime të ndryshme sot.

Xhamia e Madhe e Kordobës, e ndërtuar nga 785 deri në 987, ishte xhamia më e madhe në Spanjë dhe një shembull i mrekullueshëm i arkitekturës maure, dhe për vite ishte e hapur vetëm për ritet fetare të katolikëve.

Pasi një gjykatë turke anuloi një vendim të vitit 1934 javën e kaluar për ta kthyer xhaminë Hagia Sophia në Stamboll në një muze, duke lejuar që perla e Stambollit të ishte përsëri një xhami, ashtu siç ka qenë me shekuj në historinë e saj, disa kritika pasuan nga disa qarqe jashtë vendit, por burime të shumta citojnë Xhaminë e Madhe në Kordoba si një kundër-argument.

Xhamia e Madhe e Kordobës ishte për një kohë edhe xhamia më e madhe në botë, dhe në 1236, pasi Kordoba u pushtua nga forcat e krishtera të mbretit Ferdinand III. Ajo, na vendi i adhurimit musliman u shndërrua në një kishë të krishterë, dhe nga shekulli i 16-të në një katedrale. Shumica e minareve në Xhaminë e Madhe u rrënuan dhe mbi të u ndërtua kulla e kambanës.

Ky monument i rëndësishëm, i cili u përfshi në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në 1984 dhe u shënua si Xhamia-Katedralja në Kordoba, ka statusin e një monumenti dhe përdoret si një vend turistik, dhe nga ana tjetër, në ditë të caktuara, në pjesën e kishës është e hapur vetëm për ritet katolike.

Edhe pse komuniteti musliman në Spanjë ka bërë herë pas here kërkesa për të hapur një xhami të madhe për të kryer ritet fetare muslimane, ata ende nuk kanë marrë asnjë përgjigje. Sot, ajo është katedralja kryesore e Arqipeshkvisë Spanjolle të Kordobës, pra në listën e vendeve të adhurimit të Vatikanit, në të cilën dy priftërinj janë përgjegjës për ritet.

Për më tepër, Xhamia-Katedralja e tanishme në Kordoba, së bashku me Alhambra-n në Granada, pallati i sundimtarëve të fundit muslimanë të Spanjës – është një nga destinacionet më të njohura turistike në atë vend. Xhamia Alhambra, e ndërtuar në vitin 1308, u shndërrua në një kishë në 1492 kur zona u pushtua nga të krishterët dhe sot e kësaj dite përdoret vetëm për ceremonitë fetare katolike.

Gjithashtu, Xhamia Al Murabitun, e ndërtuar midis shekujve 8 dhe 10, dhe dikur një nga xhamitë më të vjetra në Granada, u shkatërrua kryesisht në shekullin e 16-të, dhe Kisha e Shën Jozefit u ndërtua në vendin e saj. Minarja e xhamisë është shndërruar në një kullë këmbanareje. Në zonën ku ndodhet sot Katedralja Zonja jonë në Seville, e njohur si katedralja më e madhe në botë, janë mbetjet e xhamisë së dinastisë Almohad, e cila u hap në 1182 dhe u rrënua në 1433 pasi zona u pushtua nga të krishterët.

Xhamia Bab al Mardum, e ndërtuar në 999 në qytetin e Toledos, u shndërrua në një kishë në 1085. Aktualisht përdoret si një monument i hapur për vizitat turistike. Xhamia Tornerias, e ndërtuar në shekullin XI në të njëjtin qytet, përdoret sot si Fondacion për Promovimin e Artizanatit. Në Spanjë, ka shumë shembuj të tillë dhe të ngjashëm ku ish-xhamitë ose monumente të trashëgimisë islame përdoren aktualisht për qëllime të ndryshme. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts