Auto Dak
Auto Dak

STUDIMI/ Si Evropa “ngulfati” liritë fetare me metoda qeveritare

Kufizimet qeveritare mbi fenë janë rritur në të gjithë botën gjatë dekadës së kaluar, por veçanërisht në Evropë. Ky është përfundimi në të cilin ka ardhur një studim i ri nga Qendra Pew Research.

Grupi i ekspertëve me qendër në Uashington vëzhgoi 198 vende mbi raportin e saj të fundit vjetor lidhur me kufizimet fetare dhe zbuloi se gjatë dekadës midis 2007-2017, ligjet, politikat dhe veprimet e zyrtarëve shtetërorë që kufizojnë besimet dhe praktikat fetare janë rritur “dukshëm”.

Studimi theksoi se megjithëse kufizimet fetare mbeten më të larta në rajonin e Lindjes së Mesme dhe Afrikës së Veriut, rritjet më të mëdha gjatë dekadës së fundit kanë qenë në Evropë dhe në Afrikën Sub-Sahariane.

Ndërhyrja qeveritare

Raporti veçoi numrin në rritje të qeverive evropiane që vendosin kufizime lidhur me veshjen e grave muslimane. Në vitin 2007, ishin pesë shtete që raportuan se kishin kufizime të tilla në Evropë, por deri në vitin 2017, ky numër ishte katërfishuar në 20.

Numri i qeverive evropiane që ndërhyjnë në adhurim ose praktika të tjera fetare është rritur gjithashtu. Raporti vërehet në Gjermani dhe Slloveni, grupe muslimane dhe hebreje protestuan kundër autoriteteve që e quajtën cirkumcizionin e fëmijëve për arsye jo mjekësore si sulm ose vepër penale.

Ndërkohë, një ligj i ri në Hungari i zbatuar në vitin 2012 ndryshoi procesin e regjistrimit për grupet fetare dhe çregjistroi më shumë se 350 grupe, “duke ndikuar negativisht në financat e tyre dhe aftësinë për të ofruar shërbime shoqërore bamirëse”, thuhet në raport.

Pew specifikoi edhe Spanjën e cila kishte përjetuar rritjen të ndalesave mbi besimet fetare.

Katalonia miratoi ndalimet për burka dhe nikab, ndërsa grupet fetare si “Dëshmitarët e Jehovait” janë përballur me kufizime.

Sekularizmi vs Feja

Sociologu francez Jean-Paul Willaime tha që këto rezultate nuk do të thoshin që Kontinenti i Vjetër po bëhej më intolerant ndaj fesë.

“Ekziston një paradoks: ndërsa shoqëritë evropiane janë shumë laike dhe kanë një numër në rritje të njerëzve që deklarojnë se janë pa fe, po miratohet gjithnjë e më shumë legjislacion për të rregulluar praktikat fetare”, i tha ai Euronews.

Disa prej këtyre pakicave dhe “ndërhyrja e tyre në lidhje me normat dhe praktikat e fesë së tyre”, shtoi ai, “vë në dyshim neutralitetin e rreptë të shtetit”.

Kjo analizë u bë jehonë nga Francois Foret, profesor i shkencës politike në Cevipol, i cili tha për Euronews se ky legjislacion buron nga roli miratues i fesë në shoqëri.

Feja në Evropë është zhvendosur në kulturë dhe “është ulur nga autoriteti i saj për t’u bërë një shprehje e thjeshtë e identitetit dhe e kujtesës”, tha ai.

Si e tillë, politikat “merren me fenë si rrezik, me qëllim të dyfishtë për të “monitoruar dhe shtypur” radikalizimin, dhe për të inkurajuar “fenë e konvenueshme” për interesa specifike.

Dhuna vs Feja

Por politikat nuk janë problemet e vetme të ngritura nga studimi i Pew. Armiqësia shoqërore në lidhje me normat fetare gjithashtu u rrit dramatikisht në Evropë.

Katër vende në 2007-tën raportuan se kishin individë ose grupe që përdorën dhunën ose kërcënimin e dhunës për të provuar dhe detyruar të tjerët të pranojnë praktikat dhe besimet e tyre fetare.

Një dekadë më vonë, ishin 15 vende përfshirë Mbretërinë e Bashkuar – ku ndodhën të tilla gjëra.

Ukraina gjithashtu u përfshi në këtë listë – në vitin 2015, katër Dëshmitarë të Jehovait u rrahën dhe u mbajtën nën kërcënimin e armës derisa ata e pranuan fenë ortodokse si të tyren.

Gjermania u konstatua se kishte rezultatin më të lartë që mat masën e dhunës në lidhje me normat fetare në vitin 2017.

Sociologu Thomas Schirrmacher vlerësoi në një raport të qeverisë amerikane, ku duke cituar studimin e Pew, thuhet se janë ndodhur me mijëra konvertime në krishterim në Gjermani, e që ishin të lidhura me krizën e refugjatëve.

Sipas raportit, grupet fetare përdorën frikën e dëbimit për të promovuar konvertimet që ofrojnë drekë dhe kosto transporti falas. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts