Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Sa mund të ndikojë ngrohja globale në të mbjella? Ja ç`thotë një studim amerikan

Një studim i fundit amerikan mbi efektet e ndryshimeve klimatikerike, paralajmëron se ngritja e temperaturave do të çojë në mungesë botërore të prodhimeve të grurit në dekadat e ardhshme, në rast se nuk merren masat e nevojshme për t`u përshtatur me ndryshueshmërinë e klimës. Ky studim i bërë nga Universiteti Amerikan në Kansas, është botuar të premten në “revistën shkencore të ndryshimit të klimës.”

Hulumtuesit thonë se prodhimi botëror i grurit gjatë 2012-2013 arriti një korrje prej 701 miljon ton dhe se rritja e temperaturës së Tokës me një gradë gjatë 2012-2013 çoi në humbje të korrjeve afërsisht 42 milion ton të prodhimit të përgjithshëm të grurit në mbarë botën, një normë prej 6% të prodhimit të përgjithshëm.

Studiuesit zbuluan se temperaturat e larta çuan në reduktim të periudhës kohore në të cilën piqet gruri, çka ndikon negativisht në pjekjen e duhur të tij, duke sjellë më pas mungesa në prodhim.

Hulumtuesit thanë se egzistojnë masa që mund të merren, ku një ndër to është zhvillimi i modeleve më të fuqishme të shtameve të grurit, të cilat përballojnë temperatura më të larta. Dhe për këtë duhet ndihma e fermerëve, të cilët i përcaktojnë vetë llojet të cilat u përshtaten atyre sipas zonve të caktuara dhe duke i udhëzuar ata në lidhje me kohën optimale të mbjelljes në mënyrë që të shmangen ndryshimet klimaterike si i ngrohti apo i ftohti gjatë sezonit të rritjes.

Burimi:  Anadolu Agency

auto pjese dak

Related posts