Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Pamje të pabesueshme: pse këto balena “qëndrojnë në këmbë” në mes të oqeanit?

Në internet, fotot e njohura janë përsëri virale që tregojnë balenat e mbledhura, në dukje të palëvizshme dhe të fiksuara vertikalisht në ujë.

Balenat, me madhësinë e një autobusi shkollor, pothuajse gjithmonë duken sikur janë “në këmbë” dhe janë mbledhura në grupe me pesë ose gjashtë.

Fotografi dhe kineasti francez Stephane Granzotto regjistroi këtë sjellje gjatë zhytjes në Mesdhe, ku ai dokumentoi balenat për librin e tij të fotografive të krijesave me titull Cachalots.

Në foton e mësipërme, dorëzuar në National Geographic, ai thotë se balenat ishin dremitur për një orë.

Një studim i botuar në vitin 2008 në revistën Current Biology është i pari që dokumenton përfundimisht pozicionin vertikal të gjumit të një balene.

Studiuesit nga Universiteti i St. Andrews dhe Universiteti i Tokios matën periudhat e pasivitetit të kafshëve dhe zbuluan se balenat kalojnë 7 për qind të ditës së tyre në këto pozicione vertikale gjumi pranë sipërfaqes së ujit, ku ata flenë për 10 deri në 15 minuta.

Studiuesit në atë kohë sugjeruan se ata mund të ishin një nga kafshët më pak të varura nga gjumi në botë.

Balenat e kapura janë zbuluar se përdorin vetëm gjysmën e trurit të tyre gjatë gjumit, sjellje që shkencëtarët besojnë se mund t’i ndihmojnë ata të shmangin grabitqarët, të mbajnë kontakte shoqërore, të kontrollojnë frymëmarrjen ose të vazhdojnë notin. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts