Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

OBSH publikon rekomandime të reja: a duhet të vaksinohen gratë shtatzëna?

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) rekomandoi të martën që vaksina e Moderna-s kundër COVID-19 të injektohet në dy doza në intervale prej 28 ditësh, ose maksimumi 42 ditë në rrethana të jashtëzakonshme.

Grupi Këshillimor i Ekspertëve Strategjikë të OBSH-së për Imunizimet (SAGE) ka publikuar një seri rekomandimesh për vaksinën Moderna, siç bëri disa javë më parë për vaksinën Pfizer.

Rekomandohet që vaksina Moderne të mos u jepet grave shtatzëna nëse punonjësi shëndetësor shtatzënë nuk është i ekspozuar ndaj virusit ose është në një gjendje të tillë shëndetësore sa janë në rrezik të lartë për virusin.

“Rekomandimi kryesor për vaksinën, bazuar në elementet aktuale, është injeksioni i tij në doza prej 100 mikrogramë ose 0,5 ml në intervale deri në 28 ditë,” u tha gazetarëve kryetari i SAGE Alejandro Cravioto në Gjenevë.

Ai shtoi se hendeku mund të zgjatet në 42 ditë, por, sipas provave që disponojnë, jo më shumë se kaq.

Drejtoresha e OBSH-së për Imunizime Kate O’Brien tha se janë të nevojshme provat klinike të vaksinës Moderna mbi gratë shtatzëna.

“Nuk ka asnjë arsye për të besuar se mund të ketë një problem me shtatzëninë, ne vetëm pranojmë se nuk kemi të dhëna të tilla për momentin,” shtoi O’Brien.

OBSH gjithashtu njoftoi se ndoshta do të japë rekomandime për vaksinën AstraZeneca më 8 shkurt.

Këshilla për trajtimin e pacientëve

OBSH gjithashtu lëshoi ​​këshilla të reja klinike se si të trajtojmë pacientët me COVID-19, përfshirë ata që kanë simptoma edhe pas shërimit. Ekspertët, ndër të tjera, këshillojnë përdorimin e dozave të ulëta të antikoagulantëve për të parandaluar mpiksjen e gjakut.

“Një udhëzim tjetër për pacientët me COVID-19 është të kenë një oksimetër në shtëpi për të matur nivelet e oksigjenit në gjak dhe pulsit në mënyrë që ata të vlerësojnë në rast të përkeqësimit se është i nevojshëm trajtimi në spital,” tha zëdhënësja e OBSH Margaret Harris në një konferencë në Gjenevë.

OBSH më tej këshillon profesionistët e kujdesit shëndetësor të vendosin pacientët në një pozicion që përmirëson rrjedhën e oksigjenit.

Në një konferencë për shtyp, Harris raportoi gjithashtu se një grup ekspertësh të pavarur të udhëhequr nga OBSH do të udhëtonin në qytetin kinez të Wuhan-it brenda dy ditësh për të hetuar origjinën e virusit, i cili u shfaq për herë të parë në Wuhan  dhjetorin e kaluar.

Ajo nuk pranoi të komentonte mbi raportet e vonesave në fillimin e vaksinimeve në Bashkimin Evropian. Ajo tha se nuk ka të dhëna specifike për këtë dhe se përparësia e OBSH-së tani është që profesionistët shëndetësorë në të gjitha vendet të vaksinohen në 100 ditët e para të këtij viti.

Gjigandi farmaceutik AstraZeneca, i cili zhvilloi vaksinën e tij kundër COVID-19 në bashkëpunim me Universitetin Oxford të Britanisë, i tha BE të premten se nuk do të ishte në gjendje të përmbushë dërgesat e rëna dakord deri në fund të marsit. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts