Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

National Geographic: A e dini ndryshimin midis një astronauti dhe një kozmonauti?

Cili është ndryshimi midis një astronauti dhe një kozmonauti? Kësaj pyetje i është përgjigjur National Geographic.

Nuk ka asnjë ndryshim në kuptimin midis astronautëve dhe kozmonautëve. Të dy fluturojnë në univers. Veçse termi i parë është amerikan dhe i dyti është sovjetik.

Ndryshimi u bë gjatë Luftës së Ftohtë. Të dy vendet ruajtën konceptet e tyre, kryesisht në shkencë – që nga emrat e elementëve kimikë e deri tek udhëtarët në hapësirë, në mënyrë që t’i bëjnë ato globale.

Termi kozmonaut përdoret akoma sot në Rusi dhe vendet e Evropës Lindore. Ndërsa austronauti përdoret në Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera perëndimore.

Të dy fjalët vinin nga gjuha greke

Kozmonaut në rusisht, fjalë për fjalë do të thotë marinar hapësinor. Ajo u krijua nga shkrirja e fjalës naut, që do të thotë marinar dhe kozmos, që do të thotë rend.

Astronaut, fjalë për fjalë do të thotë marinar yjesh. Ajo u krijua duke bashkuar fjalën naut me astro, që do të thotë yll.

Termi kozmonaut mendohet se është krijuar nga inxhinieri sovjetik Svermis Mikhail Tikhonravov dhe filloi të përdoret në vitin 1961, kur Yuri Gagarin ishte njeriu i parë që mbërriti me sukses në univers.

NASA ka vendosur të mos e përdorë këtë term. Ata përdorën fjalën që u shfaq për herë të parë në letërsinë e hershme të trillimeve shkencore nga fundi i shekullit të 19-të. Nga të gjitha llogaritë, astronauti u përmend për herë të parë në 1880 në një libër të shkrimtarit Percy Greg. Ajo rridhte nga termi aeronaut për të caktuar një aeroplan, dhe u përdor si emër për një pilot balone, domethënë një balonë.

Kjo lojë fjalësh në hapësirë ​​u përdor gjatë Luftës së Ftohtë. Në përgjigje të një tradite negative të kësaj epoke, astronauti amerikan Norman Thagard fillimisht fluturoi me një aeroplan rus në 1995. Ai u emërua i pari “kozmonauti amerikan”. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com