Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

MIS-C: sëmundja misterioze pas COVID tek fëmijët, më e keqe se sa mendohej

Pas infektimit dhe fitores mbi koronavirusin, trupit i duhet kohë për të pushuar, për të rifituar forcën dhe shëndetin e tij.

Fatkeqësisht, për disa fëmijë, kjo nuk ndodh.

Qindra fëmijë në planet janë diagnostikuar me një sëmundje misterioze, të re të quajtur sindromi inflamator multisistem tek fëmijët (MIS-C ose, siç e quajnë disa PIMS) – u zbulua në fillim të këtij viti.

Gjendja, e cila mendohet se lidhet disi me infeksionin COVID-19, mund të ndodhë tek fëmijët që kanë pasur pak ose aspak simptoma të infeksionit të ri të koronavirusit. Fatkeqësisht, MIS-C mund të jetë një gjendje shumë e rëndë, ndonjëherë fatale.

Të gjithë kishin ethe

“Fëmijët nuk kanë pse të kenë simptomat klasike të frymëmarrjes së COVID për të zhvilluar MIS-C, e cila është e frikshme”, tha neonatologu Alvaro Moreira i Qendrës së Shkencës Shëndetësore të Universitetit të Teksasit në San Antonio.

“Fëmijët mund të duken të shëndetshëm, nuk kanë simptoma, edhe nëse nuk dihet se kanë qenë të sëmurë, dhe pastaj, disa javë më vonë, ata mund të zhvillojnë këto procese inflamatore në trup”.

Në një studim të ri mjekësor të MIS-C, Moreira dhe ekipi i tij gjetën 40 studime që përfshinin 662 fëmijë me sëmundjen.

MIS-C shoqërohet me procese inflamatore në shumë pjesë të trupit – zemër, mushkëri, veshka, tru, lëkurë, sy dhe më shumë … simptoma personale që dy gjendje të tjera – sëmundja Kawasaki dhe sindroma e shokut toksik – por sasia dhe përhapja e proceseve inflamatore në MIS-C C është më keq, vëren Moriera.

Moreira tregon se sëmundja mund të jetë vdekjeprurëse sepse sulmon sisteme të shumëfishta në trup: “Ka kaq shumë ‘fytyra’ të ndryshme saqë ishte e vështirë për mjekët të kuptonin në fillim.”

Nga 662 raste të vëzhguara, 71 përqind e fëmijëve përfunduan në njësinë e kujdesit intensiv dhe mesatarisht qëndruan në spital deri në tetë ditë.

Në të gjitha rastet, fëmijët kishin ethe, 73.7 përqind e tyre kishin dhimbje barku dhe diarre dhe 68.3 përqind të vjella. Konjuktiviti dhe skuqja ishin gjithashtu simptoma të zakonshme.

Fatkeqësisht, 11 fëmijë nuk mbijetuan.

Sidoqoftë, tek fëmijët që janë shëruar, ka shumë shqetësime për atë që MIS-C po i bën zemrës së tyre. Gjegjësisht, 54 përqind e tyre kishin anomali të zemrës pas sëmundjes.

Këto anomali përfshinin zgjerimin e enëve koronare të gjakut, aftësinë e zvogëluar të zemrës për të pompuar gjak të ngopur me oksigjen dhe aneurizëm koronar në rreth 10 përqind të pacientëve. “Këta janë fëmijë që do të kenë nevojë për vëzhgim dhe monitorim domethënës për të parë nëse kjo do të zgjidhet apo kjo do të jetë diçka me të cilën do të duhet të jetojnë për pjesën tjetër të jetës së tyre,” thotë Moreira.

Cili është çelësi?

Moreira vëren se ky është fillimi i hulumtimit për një sëmundje krejtësisht të re dhe se ka shumë më tepër që nuk dimë. Në rastet e rralla kur dyshohet për MIS-C, kujdesi i hershëm mjekësor është një veprim vendimtar që mund të shpëtojë jetën e fëmijëve.

“Fëmijët zakonisht do të tregojnë shenja / simptoma të MIS-C tre deri në katër javë pas infektimit me COVID-19, dhe shumë do të përparojnë me shpejtësi në tronditje dhe dështim kardio-frymëmarrjes”, shkruajnë autorët në studimin e tyre.

“Familjet duhet të kërkojnë kujdes urgjent mjekësor sepse fëmijët me sëmundje përkeqësohen jashtëzakonisht shpejt dhe shumica e tyre duhet të shkojnë në spital. Në përgjithësi, fëmijët do të mbijetojnë më shpesh në këtë gjendje hiperinflamatore me përdorimin e IVIG, steroideve, një ekipi multidisiplinar të ofruesve të kujdesit shëndetësor dhe në disa raste imunomodulues. agjent “.

Gjetjet u botuan në EClinicalMedicine. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts