Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Lagarde, kundër pesimizmit ekonomik COVID: Besoj në rimëkëmbjen e shpejtë

Presidentja e Bankës Qendrore Evropiane (BQE) Christine Lagarde ka folur kundër pesimizmit ekonomik, duke argumentuar se rimëkëmbja do të ndodhë sa më shpejt që pasiguria e shkaktuar nga pandemia COVID të qetësohet dhe se Evropa ka të gjitha mjetet e nevojshme për të kapërcyer krizën.

Megjithëse pjesa më e madhe e zonës së euros prej 19 anëtarësh është në një “bllokim”, ajo ende parashikon një rimëkëmbje, me kusht që kufizimet ekonomike të hiqen nga tremujori i dytë dhe që blloku monetar të kapërcejë fillimin “sfidues” të vaksinimit, raporton Reuters.

Vetëm një muaj më parë, BQE uli parashikimin e saj të rritjes së zonës euro për këtë vit në 3.9 përqind, por shtrëngimi i masave për të rikufizuar lëvizjen dhe aktivitetet e biznesit në të gjithë zonën e euros, përfshirë Gjermaninë dhe Francën, së bashku me futjen e ngadaltë të vaksinave, të udhëhequr tashmë në dy javët e para të 2021, e ka kthyer çështjën e këtij vlerësimi.

“Unë mendoj se parashikimet tona më të fundit nga dhjetori janë ende shumë të pranueshme. Parashikimi ynë bazohet në supozimin se masat e mbylljes do të zgjasin deri në fund të tremujorit të parë,” tha Lagarde.

BQE tha në 10 dhjetor se parashikimet e saj ishin të bazuara në supozimin se një nivel i mjaftueshëm i imunitetit kolektiv ndaj koronavirusit do të arrihej para fundit të 2021.

“Do të ishte shqetësuese që pas fundit të marsit, vendet anëtare duhet të mbajnë masat mbyllëse edhe nëse, për shembull, planet e vaksinimit ngadalësohen,” shtoi Lagarde.

Forcimi i vazhdueshëm i euros ndaj dollarit gjithashtu paraqet një rrezik në drejtim të frenimit të rritjes ekonomike dhe inflacionit, dhe ajo vuri në dukje kujdesin e BQE-së në zhvillimin e politikës monetare.

Lagarde gjithashtu njoftoi se BQE mund të rrisë programin stimulues duke blerë bono nëse është e nevojshme, por gjithashtu se, nëse kalon kriza, ajo mund të përmbahet nga përdorimi i të gjithë shumës prej 1.85 miliardë eurosh të alokuar për ato blerje. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts