Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

DORËSHTRËNGIMI/ Konsumi nën pandemi: ç’po ndodh me parelinjtë e Europës?

Ilene Steele, 63 vjeçe, do të kishte pasur disa udhëtime deri më tani: një vizitë familjare në Shtetet e Bashkuara, pushime në Itali dhe disa ditë udhëtime në Londër, ku ajo jeton me burrin e saj Mike, një terapist në pension.

Ajo takohej me miqtë për pije dhe darka dhe kënaqej me manikyrët dhe pedikyrët me vajzën e saj.

Por jo këtë vit, edhe pasi u prezantua lehtësimi i kufizimeve për shkak të pandemisë COVID-19.

“Mezi po dalim, në të vërtetë”, tha prodhuesja e bizhuterive në pension për Reuters.

“Ne nuk kemi udhëtuar. Ne po mendonim të shkonim në Greqi, në një farë mënyre është tërheqëse që nuk ka shumë turistë, por sinqerisht, do të ndihesha shumë budallaqe…”.

Ndërsa numri i njerëzve të infektuar me koronavirus në Evropë rritet përsëri, të dhënat e konsumit tregojnë se shumë të pasur përmbahen nga shpenzimet më shumë nga frika e infektimit. Ky është një lajm i keq për shitësit me pakicë, prodhuesit e mallrave luksoze dhe sektorët e rekreacionit, argëtimit, sportit dhe turizmit të cilët dëshirojnë të kompensojnë kohën e humbur,.

“Nuk është më kënaqësi të dilni jashtë kur rrezikoni të infektoheni nga një virus dhe duhet të ndiqni një sërë masash sigurie, duke filluar nga prova e këpucëve të reja e deri te ndarjet plastike në floktore”, tha Steele.

Sondazhet e sjelljes së konsumatorit në vende të tilla si Britania e Madhe, Danimarka, Franca dhe Suedia tregojnë një model që është vërejtur gjithashtu në Shtetet e Bashkuara: megjithëse dyqanet janë rihapur, konsumatorët me të ardhura të larta nuk shpenzojnë.

Konsumatorët britanikë që fitonin 40,000 £ ose më shumë, përbënin rreth 35 përqind të shpenzimeve në 2019 dhe ishin përgjegjës për një rënie prej 45 përqind të shpenzimeve në tremujorin e dytë të vitit 2020, sipas një studimi të transaksioneve me karta të kryera nga Profesor Paolo Surico i London Business School dhe kolegët e tij.

“Grupet e konsumatorëve me të ardhura të larta shpenzojnë në sektorë me të ashtuquajtur ‘Me një efekt shumëzues’, në shërbimet jo-thelbësore të punësuara nga grupe me të ardhura më të ulëta,” shpjegoi ai.

“Ne duam të krijojmë një situatë në të cilën të rinjtë dhe të varfërit mund të kursejnë pak më shumë, dhe të moshuarit të mund të shpenzojnë. Por e kundërta po ndodh”.

Një studim krahasues nga ekonomisti Asger Lau Andersen dhe bashkëpunëtorët analizuan konsumin e 860,000 konsumatorëve në Danimarkë dhe Suedi nga marsi në maj. Danimarka ka vendosur kufizime të rrepta për shkak të koronavirusit dhe Suedia jo, por ka pasur më shumë njerëz të infektuar.

Përhapja e shpejtë e infeksionit përsëri, e kombinuar me ndërprerjen e përkrahjes shtetërore për punëtorët e pushimeve pandemike, mund të dobësojë më tej kërkesën në grupe me të ardhura më të ulëta, veçanërisht në sektorë të tillë si dyqanet e ushqimit që kanë mbajtur mjaft deri më tani. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts