Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Kombet e Bashkuara: Ndryshimi i klimës, një arsye e re për azil

Komiteti i të Drejtave të Njeriut i Kombeve të Bashkuara ka vendosur për herë të parë që njerëzit që duan të shpëtojnë nga ndryshimi i klimës mund të kenë të drejtën të kërkojnë azil.

Vendimi pason rastin e një personi në Kiribati, të cilit, pas një procesi gjyqësor iu refuzua deportimi nga Zelanda e Re. Ai kishte mbërritur aty pas largimit nga një ishull i Paqësorit

Një organ me bazë në Gjenevë që monitoron pajtueshmërinë e shteteve me Paktin Ndërkombëtar Ndërkombëtar për të Drejtat Civile dhe Politike, ka arritur në përfundimin se ndërsa deportimi është i ligjshëm, raste të ngjashme mund të justifikojnë kërkesën për azil në të ardhmen.

Aktvendimi nuk ka efekt juridik menjëherë, por është e mundur që ai shfytëzohet nga njerëzit që pretendojnë se të drejtat e tyre janë të kërcënuar nga ndikimet e ndryshimit të klimës, siç janë stuhitë e mëdha dhe niveli i ngritjes së detit.

Prokurori në këtë rast, Ioane Teitiota, kishte argumentin se ai dhe familja e tij ishin të rrezikuar nga mungesa e ujit të freskët dhe mosmarrëveshjet e dhunshme në të gjithë vendin pasi oqeani pushton pjesë në rritje të territorit të Kiribati.

Organi i KB arriti në përfundimin se ai nuk siguroi prova të mjaftueshme për pretendimet e tij. Ndërsa ka të ngjarë që jeta në Kiribati të bëhet e pamundur, përfundohet se ekziston ende një shans që qeveria e ishullit të mund të bëjë diçka për ta parandaluar atë.

Megjithatë, 18 ekspertë të pavarur të komitetit pranuan se “degradimi i mjedisit, ndryshimi i klimës dhe zhvillimi i paqëndrueshëm janë disa nga kërcënimet më urgjente dhe serioze për aftësinë e brezave të tanishëm dhe të ardhshëm për të shijuar të drejtën e jetës”.

“Ky vendim prezanton standarde të reja që mund të lehtësojnë suksesin e kërkesave të ardhshme për azil bazuar në efektet e ndryshimit të klimës”, tha Yuval Shani, anëtar i komitetit. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts