Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

FAKT/ Të nevojitur por të shkelur: ky ishte fati i hebrenjve të Etiopisë në Izrael

Të shtënat fatale ndaj një djali të ri e të paarmatosur kanë rindezur ankesat e racizmit dhe diskriminimit ndaj hebrenjtë etiopianë në Izrael. Solomon Tekah, 19 vjeç, u vra nga një oficer i policisë i cili ishte jashtë detyrës.

Kjo çoi në protesta, ku demonstruesit bllokuan rrugët dhe vendosën goma në disa qytete, duke përfshirë Tel Avivin dhe Haifën. Autoritetet izraelite thanë se shumë policë u plagosën dhe se më shumë se 100 vetë u arrestuan.

Ngjarja ka theksuar ankesat e etiopianëve izraelitë për diskriminim sistematik, racizmin, dhe trajtimin e tyre si “qytetarë të klasit të dytë”. Për shekuj me radhë, hebrenjtë etiopianë ishin të izoluar plotësisht nga komunitetet hebraike në pjesë të tjera të botës. Por me ardhjen e ish-kryeministrit izraelit Menachem Filloi në pushtet në vitin 1977, politika e vendit ndaj tyre ndryshoi.

Si fillim, Izraeli filloi të organizonte operacione sekrete për të zhvendosur hebrenjtë etiopianë në Izrael. Deri në fund të viteve 1990, rreth 80.000 sosh mbërritën në Izrael nga vendi i Bririt të Afrikës. Tani, në Izrael ka më shumë se 140.000 hebrenj etiopianë.

Diskriminim

Pas mbërritjes së tyre në Izrael, hebrenjtë etiopianç u përballën me racizëm dhe diskriminim të tmerrshëm nga shteti i sapokrijuar i Izraelit.

Shumë prej tyre madje guxuan të vënë në dyshim judaizmin e tyre, duke mos gjetur përputhje mes asaj që kishin përjetuar në vendlindje, dhe asaj që ushtrohej në shtetin hebraik.

Një nga incidentet e hershme që zbuloi këtë qasje ishte zbulimi në vitet 1990, se banka kombëtare e gjakut izraelite kishte shkatërruar rregullisht gjakun e dhuruar nga hebrenjtë etiopianë për shkak të frikës nga HIV.

Hebrenjtë etiopianë gjithashtu vuajnë nga shkalla më e lartë e varfërisë, ku midis hebrenjve në Izrael ka një nivel tejet të madh të arrestimeve dhe burgosjeve.

Papunësia midis hebrenjve me prejardhje etiopiane është dukshëm më e lartë se e çifutëve të tjerë në Izrael.

Sipas një raporti nga Myers-JDC-Brookdale Institute, shkalla e papunësisë në mesin e grave etiopiane në vitin 2000 ishte 63%. Edhe pse kjo përqindje ka rënë në 26% në vitin 2016, megjithatë ende nuk i plotëson përqindjet e dëshiruara.

Shkalla e papunësisë për meshkujt hebrenj etiopianë arriti gjithashtu 20% në vitin 2016, nga 38% në vitin 2000.

Një tjetër pikë e dukshme është dallimi i rëndësishëm në të ardhurat mujore për familje hebreje etiopiane dhe hebrenj të tjerë.

Sipas Institutit Myers-JDC-Brookdale, të ardhurat mujore për familje për hebrenjtë etiopianë janë 11,250 sikla, ndërsa për hebrenjtë e tjerë 15,575 sikla (2815 euro kundrejt 3897 euro).

Në vitin 2016, 55% e fëmijëve etiopianë hebrenj u regjistruan në shkollat ​​fillore dhe të mesme ndërsa përqindja mes fëmijëve të tjerë hebrenj ishte 77, sipas të njëjtit institut.

Një raport tjetër nga Shoqata Judaike Etiopiane në Izrael zbuloi se kishte një rritje prej 20% të numrit të çështjeve të paraqitura nga policia kundër hebrenjve etiopianë në të njëjtën periudhë, edhe pse kishte një rënie prej 6% të rasteve të paraqitura nga policia kundër të gjithë hebrenjve për periudhën 2014-2017.

Përveç kësaj, 90% e të rinjve etiopianë të dënuar nga gjykata u dënuan me burgim, krahasuar me një të tretën e të rinjve hebrenj të tjerë.

Sipas mediave izraelite, 11 etiopianë kanë vdekur që nga viti 1997 në përleshjet me policinë.

Kjo i ka lënë komunitetin si të izoluar dhe ka nxitur protesta gjatë viteve të fundit kundër asaj që ata e perceptojnë si racizëm dhe diskriminim ndaj komunitetit të tyre. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts