Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

ÇMIMET/ Cila pritet të jetë vaksina më e lirë dhe më e shtrenjtë anti-COVID?

Ndërsa vaksinat kundër COVID-19 po afrohen, është e natyrshme të mendohet për çmimin, prokurimin dhe shpërndarjen e tyre.

Çmimet e vaksinave, me sa duket, do të variojnë nga disa deri në rreth 60 dollarë.

Problemi më i madh do të jetë transporti dhe shpërndarja e këtyre vaksinave sepse është e nevojshme të vaksinohen një numër i madh njerëzish.

AstraZeneca
Vaksina AstraZeneca – “Vaksina e Oxfordit?” do të kushtonte midis 3 dhe 4 dollarë për dozë, e cila është dukshëm më e ulët se vaksinat konkurruese dhe jepet në dy doza.

Afërsisht, të shprehura në euro, dy doza të kësaj vaksine do të kushtonin maksimalisht rreth 10 euro.

Me sa duket, vaksina AstraZeneca do të ketë çmimin më të ulët dhe ka shumë të ngjarë që ajo të jetë vaksina dominante në disa vende, sapo të fillojë blerja dhe shpërndarja, shkruan Zëri i Amerikës.

GAVI dhe Fondacioni Bill dhe Melinda Gates kanë rënë dakord me Institutin Indian të Serumit, prodhuesi më i madh i vaksinave në botë, për të prodhuar 200 milion doza të vaksinave të licencuara nga AstraZenec dhe Novavax.

Pfizer
Vaksina Pfizer / BioNTech vlerësohet të jetë pak më e shtrenjtë dhe do të kushtonte rreth 16 dollarë, ose 19-20 euro për dozë. Meqenëse kjo vaksinë jepet në dy doza brenda 28 ditësh, kjo do të thotë që kjo vaksinë do të kushtonte rreth 40 euro për person.

Megjithatë, ekziston skepticizëm ndaj kësaj vaksine, jo për shkak të mekanizmit të saj plotësisht të ri të veprimit, i cili bazohet në shpërndarjen e një kodi gjenetik (në informacionin e ARN-së) për një proteinë të vetme të virusit, por sepse ruhet në -70OC, e cila është e destinuar logjistikisht për vende të mëdha dhe të pasura.

Novavax
Vaksina e Novavax kundër COVID-19 bazohet në një nën-njësi proteine ​​dhe çmimi i vlerësuar i saj do të ishte rreth 16 dollarë.

Moderna
Vlerësimi i çmimit për dozë i vaksinës së zhvilluar nga kompania amerikane Moderna është se do të kushtojë midis 50 dhe 60 dollarë.

Kjo është gjithashtu një vaksinë e bazuar në ARN-të si Pfizer, ndërkohë që vaksinat e tilla janë më të kushtueshme për t’u prodhuar. Sidoqoftë, Moderna njoftoi në gusht se kufiri i sipërm i çmimit të vaksinës së tyre do të ishte 37 dollarë për dozë, e cila është nën çmimin e prodhimit.

Sinovac
Vaksina kineze e ndërmarrjes Sinovac kushton rreth 60 dollarë për dy doza dhe tashmë ka filluar të shitet, pasi ajo mori një leje si pjesë e programit të miratimit të urgjencës.

Johnson & Johnson / Janssen

Çmimi i pritur i vaksinës Johnson & Johnson, i cili është duke u zhvilluar nga një kompani në pronësi të J&J – Janssen Farmaceutike, do të ishte rreth 10 euro për dozë.

Kjo vaksinë bazohet në një vektor adenovirus të modifikuar gjenetikisht, i ngjashëm me vaksinën nga AstraZenec dhe CanSino, shkruan Zëri i Amerikës.

Sputnik V
Sipas mediave ruse, Sputnik V, vaksina e Qendrës Gamalej, do të kushtojë rreth 10 dollarë për dy doza.

Por ato grupe që vlerësohet të jenë përparësi për imunizimin me COVID-19 (të moshuarit, individët me rrezik të lartë, punonjësit e shëndetësisë dhe arsimit) pritet të marrin vaksinën falas.

Më pas do të kryhet imunizimi i grupeve të tjera. Ende nuk është përcaktuar nëse ata që nuk bëjnë pjesë në grupet prioritare do të mund të vaksinohen nëse paguajnë për vaksinën ose përmes fondeve të sigurimeve shëndetësore.

Prioritetet aktuale janë marrja e aprovimit për këto vaksina dhe fillimi i prodhimit dhe shpërndarjes. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts