Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

DËSHPËRIMI/ Arkivi dixhital i luftës siriane po zhduket: pse YouTube ka fshirë qindra mijëra regjistrime

Nga pamjet e sulmeve ajrore te pushtimet e ISIS, faqja në YouTube e Al-Mutez Billah shërbeu si një arkiv dixhital i luftës siriane derisa softueri i shkarkuar automatikisht u fshi përgjithmonë.

Faqja që tregon pamjet e luftës shkelte standardet e komunitetit YouTube dhe nuk mund të restaurohet sepse Al-Mutez Billah, një qytetar-gazetar, u ekzekutua nga anëtarët e ISIS tre vjet më parë për përpjekjet e tij për të dokumentuar luftën.

“Nuk janë vetëm pamjet që janë fshirë, por është një arkiv i plotë i jetës sonë”, tha Sarmad Yilane, një aktivist sirian dhe mik i ngushtë i Al-Mutez Billah, i cili u vra në moshën 21 vjeç.

Praktikisht, duket sikur një pjesë e kujtesës sonë virtuale është fshirë, tha Yilane.

Platforma YouTube në pronësi të Google ka fshirë qindra mijëra pamje të postuara nga aktivistët sirianë që kur prezantoi softuer të automatizuar për të fshirë përmbajtjen e shënjestruar nga kundërshtimet në 2017, duke përfshirë pamjet e dhunës dhe skenat e qarta.

Nuk është gjiganti i vetëm midis rrjeteve sociale që mbështetet në shkarkimet e inteligjencës artificiale, por kjo platformë është adresa për pjesën më të madhe të filmimeve siriane të luftës, e cila përfaqëson një goditje edhe më të rëndë për aktivistët.

Pamjet tregojnë bombardimet e regjimit, ekzekutimet nga xhihadistët dhe sulmet kimike, të cilat shërbyen si një dritare jetësore për botën e jashtme për një konflikt që është i kufizuar në shumicën e gazetarëve dhe hetuesve të huaj dhe u filmua kryesisht nga njerëz që jetojnë në Siri.

Ndërsa lufta hyn në vitin e saj të 11-të, ekzistojnë shqetësime në rritje që dëshmitë dixhitale të historisë së luftës mund të fshihen nga veprime pa kriter në internet.

“Regjistrimet janë pjesë e kujtesës së të gjithë popullsisë,” tha Yilane.

“Çdo video na ndihmon të kujtojmë gjëra të tilla si: sa granata u hodhën atë ditë, cila ishte data e saktë e një ngjarjeje të caktuar, apo edhe se si ndiheshim atë ditë,” i tha aktivisti AFP me telefon nga Gjermania.

Yilane është një nga themeluesit e një faqeje në internet me reputacion, të udhëhequr nga aktivistë që dokumentuan krimet e ISIS.

Katër vjet më parë, YouTube fshiu përmbajtjen e asaj faqeje, por që prej asaj kohe është restauruar me ndihmën e Arkivave Siriane – një grup që punon për të ruajtur provat dixhitale të konfliktit sirian.

Arkivi sirian ka ndihmuar në rivendosjen e më shumë se 650,000 regjistrimeve në YouTube të fshira që nga viti 2017, por kjo është vetëm një pjesë e përmbajtjes së fshirë.

“Ekziston një shqetësim i vërtetë në mesin e njerëzve që historia siriane është fshirë nga teknologjia”, tha Dia Kayyali i ndërmarrjes ombrellë Mnemonic.

Për të marrë një ide se sa përmbajtje ishte fshirë, Arkivi Sirian krahasoi regjistrimet e disponueshme në internet me ato të mbledhura në serverat e saj.

Pothuajse një e katërta e koleksionit të arkivit sirian nuk është më në dispozicion në YouTube, tha Kayyali.

Situata mund të përkeqësohet ndërsa forcat globale shtojnë presionin në rrjetet kryesore shoqërore për t’i dhënë fund përmbajtjes terroriste në internet.

Në dhjetor, eurodeputetët arritën një marrëveshje të improvizuar për të hequr materialin fyes brenda një ore.

Nëse zbatohet, kjo do ta bënte edhe më të vështirë ruajtjen e përmbajtjes së luftës siriane. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts