Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Shndërruar në legjendë urbane: a ndikon vaksina COVID në pjellorinë mashkullore?

Nëse jeni një burrë që ka hezituar të vaksinohet kundër COVID nga frika, e cila po përhapet në mediat sociale – se vaksina mund të shkaktojë sterilitet – ju mund të vaksinoheni pa u shqetësuar.

Numri dhe cilësia e spermatozoideve nuk ranë tek meshkujt e rinj të shëndetshëm pasi morën dozën e parë ose të dytë të Pfizer ose Moderna, sipas një studimi të ri të botuar të enjten në JAMA.

“Tani kemi prova që duhet t’ju bindin se rreziku i imunizimit që kërcënon numrin tuaj të spermës është jashtëzakonisht i ulët”, tha Dr. David Cohen, drejtor komedie i Institutit të Riprodhimit Njerëzor në Çikago, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkim. Cohen ishte bashkëautor i një rishikimi sistemik që zbuloi se koronavirusi i ri nuk transmetohet seksualisht.

“Kjo është dëshmi siguruese që cilësia e spermës nuk ka ndryshuar ndjeshëm duke marrë dy doza të një prej vaksinave të reja mARN kundër infeksionit COVID-19”, tha Allan Pacey, një profesor i andrologjisë në Universitetin e Sheffield në MB, i cili ishte gjithashtu nuk përfshihen në studim.

“Shpresoj se kjo do të japë siguri për të gjithë burrat që mund të shqetësohen për pjellorinë e tyre nëse pranojnë ndonjë prej këtyre llojeve të vaksinave”, tha Pacey, i cili është gjithashtu kryeredaktori i revistës Human Fertility.

Mostrat e spermës nga 45 burra të moshës 25 deri 31 vjeç u përdorën në studim, të cilët u ekzaminuan më parë për t’u siguruar që ata nuk kishin probleme të pjellorisë. Mostrat janë marrë para injektimit të parë të vaksinës mARN, pastaj 70 ditë pas dozës së dytë. Mostra më pas u ekzaminua për të përcaktuar vëllimin, përqendrimin, lëvizshmërinë dhe numrin total të spermatozoideve.

“Ne nuk gjetëm asnjë ndryshim në parametrat e spermës tek burrat e rinj të shëndetshëm që studiuam të cilët morën të dyja dozat e vaksinës mARN”, tha autori i studimit Dr. Ranjith Ramasamy, drejtor i mjekësisë riprodhuese mashkullore dhe kirurgjisë nga Universiteti i Miamit.

Studimi nuk provoi vaksina të tilla si Johnson & Johnson ose AstraZeneca që nuk bazohen në platformat e mARN.

“Sidoqoftë, ne mendojmë se mekanizmi i veprimit të këtyre vaksinave është mjaft i ngjashëm pavarësisht nga materiali i ndryshëm gjenetik, kështu që bazuar në biologji nuk mendojmë se duhet të ketë diçka ndryshe nga dy vaksinat e tjera”, tha Ramasamy.

Sidoqoftë, nevojiten studime shtesë më të mëdha me meshkuj të moshave të ndryshme për të konfirmuar rezultatet e studimit, tha Pacey.

COVID-19 mund të ndikojë në spermatozoidë

Megjithëse vaksina nuk kishte efekt në spermatozoidet mashkullore, vetë virusi mund të jetë i dëmshëm për traktin riprodhues mashkullor, sipas një studimi të vogël të botuar në janar.

Krahasuar me meshkuj të shëndetshëm që nuk kishin COVID-19, studimi gjeti një rritje të ndjeshme të inflamacionit dhe stresit oksidativ në qelizat e spermës që u përkisnin burrave që kishin COVID. Virusi gjithashtu ndikoi negativisht në lëvizjen dhe formën e spermës.

Dallimet u rritën me ashpërsinë e sëmundjes, kanë treguar hulumtimet.

Nuk është për t’u habitur, SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19, mund të ndikojë në sistemin riprodhues të një burri, sepse testiset gjithashtu përmbajnë receptorë ACE2 – “të njëjtët receptorë që virusi përdor për të hyrë në indet e mushkërive”, shpjegoi Pacey.

Pacey shqyrtoi mbi një duzinë studimesh të botuara mbi këtë temë dhe i tha CNN në janar se ai arriti në përfundimin se “çdo efekt i matshëm i koronavirusit në pjellorinë mashkullore është ndoshta vetëm i parëndësishëm dhe i përkohshëm”.

Droga e përdorur për të trajtuar COVID gjithashtu mund të ndikojë në numrin dhe cilësinë e spermës, kështu që studime më të mëdha duhet të bëhen për të siguruar që virusi ishte shkaku: “Ne e dimë se disa viruse si Zika ose Ebola mund të qëndrojnë në testikuj për një kohë të gjatë – gjatë pasi njeriu të rikuperohet prej tyre. Pra, ne duhet të studiojmë meshkuj në planin afatgjatë për të parë nëse është kështu për COVID-19”. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts