Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

REAGIMET/ “Jo-letra” sllovene që ka trazuar Bosnjen: ç’thuhet për Shqipërinë

Portali slloven Uncensored publikoi tw ashtuquajturewn “non paper” (Jo-letër), d.m.th një dokument diplomatik jozyrtar që flet për idetë për copëtimin e Bosnjes, pranimin e Republika Srpska në Serbi dhe bashkimin e Kosovës me Shqipërinë.

Që nga e hëna, ka pasur spekulime në Slloveni, Kroaci dhe Bosnjë nëse kryeministri Janez Jansa ka dërguar vërtet një dokument diplomatik jozyrtar (jo-letër) në Bruksel, e cili flet për një vizatim të ri të kufijve në ish-Jugosllavi .

Askush nuk e ka konfirmuar zyrtarisht se Presidenti i Këshillit Evropian, Charles Michel mori një dokument me një përmbajtje të tillë nga Sllovenia. Por një dokument jozyrtar diplomatik që parashikon shpërbërjen e Bosnjes, aneksimin e Republika Srpska në Serbi dhe bashkimin e Kosovës me Shqipërinë ekziston, shkruan Uncensored.

Sipas informacionit të tyre, një dokument i titulluar “Ballkani Perëndimor – rruga përpara” mbërriti në zyrën e Charles Michel në shkurt.

Kush e ka shkruar nuk mund të dihet zyrtarisht. Sipas gazetarëve sllovenë, sigurisht që nuk është përshtatur në Ministrinë Sllovene të Punëve të Jashtme.

Disa nga përmbajtjet e tij saj të ishin shkruar, sipas disa informacioneve, në Budapest. Sidoqoftë, në qarqet diplomatike të Brukselit, ai është referuar si një dokument “slloven”, sepse kabineti i Jansa pretendohet të ketë marrë pjesë në dërgimin e tij në adresa të ndryshme.

Meqenëse është një dokument diplomatik jozyrtar që synon të komunikojë pikëpamje dhe iniciativa të ndryshme pa karakter zyrtar, ai nuk ka as kokë dhe as nënshkrim. Ai erdhi te Charles Michel me postë zyrtare diplomatike, kështu që ekzistenca e tij mund të mohohet publikisht në çdo kohë.

Prandaj, ky nuk është qëndrimi zyrtar i Sllovenisë, por vetëm një nga propozimet joformale për një zgjidhje të mundshme të çështjes në lidhje me vendet e ish-Jugosllavisë. Por përmbajtja është në kundërshtim të plotë me të gjitha dokumentet e vlefshme në të cilat mbështetet politika e jashtme e Sllovenisë. Përflitet se dokumenti është përshtatur për qarqet nacionaliste serbe dhe kroate, të cilat kanë punuar për tre dekada për të copëtuar Bosnjen.

Dokumenti përmend kështu në hyrje “çështjet e pazgjidhura kombëtare të serbëve, shqiptarëve dhe kroatëve” që dolën pas shpërbërjes së Jugosllavisë. Autorët e dokumentit tregojnë se edhe pas vendosjes së paqes pas përfundimit të luftërave, perspektivat e premtuara evropiane dhe përparimin e Maqedonisë Veriore dhe Malit të Zi në këtë drejtim në rajon, janë “çështjet kryesore që  mbeten të pazgjidhura”. Ndaj këto janë pyetjet:

-Se Marrëveshjet e Dejtonit të vitit 1995, e cila i dha fund luftës në Bosnjë dhe Hercegovinë, e cila mori më shumë se 100,000 jetë, praktikisht njohu atë që ishte arritur në luftë por jo në parim.

-Se aktualisht është e vështirë të imagjinosh perspektivat evropiane të Serbisë dhe Kosovës.

-Që anëtarësimi i Bosnjes në BE mund të përjashtohet plotësisht.

-Që ndërkohë hapësira e zbrazët u përdor nga Turqia, e cila rriti ndikimin e saj në Bosnje dhe Maqedoninë Veriore.

-Që përveç Turqisë, disa politikanë vendas dhe mbështetësit e tyre, të cilët personalisht përfitojnë nga kaosi dhe institucionet jofunksionale, askush nuk është i kënaqur me situatën në Bsonje.

Një pjesë kryesore e “jo-letrës” janë “zgjidhjet” e propozuara për problemet e përshkruara më sipër.

Autorët e dokumentit theksuan se Serbia, Kroacia dhe Shqipëria aktualisht kanë qeveri të qëndrueshme dhe se politikanët e tyre të zgjedhur janë të aftë të marrin vendime strategjike. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts