Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

PE po kërkon më shumë mundësi ligjore për punëtorët që vijnë në BE

Parlamenti Evropian vlerësoi se çështja e migrimit legal është e përfaqësuar në mënyrë të pamjaftueshme në politikën e migracionit të Bashkimit Evropian dhe kërkoi që korniza ligjore për migracionin e ligjshëm të punëtorëve të zgjerohet dhe të sigurojë më shumë mundësi ligjore për punë në Union.

Në një raport të miratuar në seancën plenare këtë javë me 495 vota pro, 163 kundër dhe 32 abstenime, parlamenti paralajmëroi për një plakje të popullsisë dhe rritjen e kërkesës për punë.

Ai thotë se “politikat e migrimit të BE-së dhe vendeve anëtare duhet të marrin parasysh gjendjen e tregut të punës”.

Pakti i ri për migracionin dhe azilin

Prandaj deputetët bëjnë thirrje në këtë rezolutë për një rishikim dhe zgjerim të fushës së legjislacionit ekzistues, pasi situata aktuale përfshin kryesisht vetëm punëtorë shumë të aftë ose me shumë të paguar dhe kompani shumëkombëshe, dhe vetëm Direktiva e Punëtorëve Sezonal synon punëtorë me aftësi të ulëta të paguara.

Ata gjithashtu tregojnë se migrimi i ligjshëm do të ndihmonte BE të rimëkëmbet nga një pandemi.

Raporti thekson se çështja e migracionit të ligjshëm është nën-përfaqësuar në politikën e migracionit të BE që nga viti 2015 dhe vlerëson se Pakti i Ri për Migracionin dhe Azilin nuk përfshin ndonjë propozim specifik në këtë drejtim.

Duke marrë parasysh “ikjen e trurit” të mundshëm, eurodeputetët propozojnë të promovojnë migrimin rrethor, në të cilin punëtorët migrantë do të ktheheshin në vendet e tyre pas një kohe, dhe më vonë mbase migrojnë përsëri biznesin.

Krijimi i një platforme të BE-së si një bazë talentesh

Eurodeputetët i bëjnë thirrje Komisionit Evropian të “analizojë dhe përfitojë nga mangësitë e modeleve ekzistuese të aplikuara nga vendet e tjera, të tilla si sistemi i bazuar në pikë”, dhe, për të lehtësuar migrimin rrethor, “të prezantojë lëvizjen e preferuar dhe aksesin në lejet e rinovueshme, – të drejtat e hyrjes dhe zgjatja e periudhës së mungesës së shtetasve të vendeve të treta për t’i lejuar ata të kthehen në vendet e tyre të origjinës “.

PE propozon krijimin e një platforme të BE si një bazë talentesh, “e cila do të shërbente si një pikë e vetme kontakti për punëtorët kombëtarë të vendeve të treta, punëdhënësit e BE dhe administratat kombëtare” dhe do të përdorej për të “qartësuar dhe harmonizuar më mirë arsimin dhe kërkesat e trajnimit midis Shteteve Anëtare pjesëmarrëse dhe vendeve të treta.” /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts