Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Nga Rexhep Taip ERDOGAN: Pse Perëndimi duhet t’i bëhet krah Turqinë për fundin e tragjedisë siriane

Rreth kësaj kohe vitin e kaluar, ushtria e Turqisë goditi pozicionet e regjimit sirian për të ndaluar sulmin e fundit në Idlib, bastioni i fundit i opozitës dhe për të parandaluar zhvendosjen ose vrasjen e njerëzve të pafajshëm. Gjatë tetë ditëve, ne shpëtuam miliona jetë.

Vendet që kënduan lavdërimet ndaj Turqisë në atë kohë shpejt harruan krizën humanitare në Siri, pjesërisht për shkak të pandemisë së koronavirusit. Lufta civile u kthye në “lajmet e djeshme”, deri në krizën e ardhshme të ndërgjegjes së Perëndimit.

Tani, ndërsa bisedat për demokracinë, lirinë dhe të drejtat e njeriut janë në modë përsëri, veprimet e njerëzimit në Siri do të jenë masa përfundimtare e sinqeritetit tonë. Unë besoj se rivendosja e paqes dhe stabilitetit në rajon varet nga mbështetja e vërtetë dhe e fortë perëndimore për Turqinë.

Në 10-vjetorin e kryengritjes siriane, ne duhet të kujtojmë qindra mijëra njerëz të vrarë dhe torturuar dhe miliona të zhvendosur – të gjithë sepse kërkuan demokraci, liri dhe të drejtat e njeriut. Përpjekjet e regjimit të Bashar al-Assad dhe mbështetësve të tij për të shtypur ato kërkesa legjitime çuan në rezultate të tmerrshme, përfshirë terrorizmin dhe migracionin e parregullt. Shumë vende u përfshinë në mosmarrëveshjen siriane, për arsye të ndryshme ose me justifikime të ndryshme, por ata humbën pikën e origjinës së tragjedisë.

Në fund, një nga vendet më të rëndësishme të Lindjes së Mesme është braktisur mes një masakre në dukje të pafund.

Jam krenar të them se pozicioni i Turqisë ka mbetur i qëndrueshëm që kur filloi lufta civile siriane. Populli turk beson se krijimi i një sistemi politik, i aftë të përfaqësojë të gjithë sirianët, është çelësi për rivendosjen e paqes dhe stabilitetit. Ne hedhim poshtë çdo plan që nuk adreson kërkesat e njerëzve sirianë për dinjitetin njerëzor; opsione të tilla thjesht do të thellojnë krizën. Në të njëjtën kohë, ne theksojmë se një zgjidhje paqësore dhe e qëndrueshme do të jetë e pamundur në mungesë të respektimit të integritetit territorial dhe unitetit politik të Sirisë.

Gjatë dekadës së kaluar, qeveria ime ka mbështetur deklaratat e saj me veprim. Përveç pritjes së miliona refugjatëve, Turqia ishte vendi i parë që vendosi trupa luftarake kundër grupeve terroriste në Siri, duke filluar me ISIS. Ne krijuam zona të sigurta në zonat e çliruara nga organizatat terroriste dhe morëm të gjitha hapat e nevojshëm, me durim dhe vendosmëri, për të krijuar shpresë të re në vend.

Fatkeqësisht, rebelët e moderuar, partnerët tanë lokalë, janë bërë shënjestër e një fushate të bashkërenduar e shpifjes, pavarësisht nga puna dhe sakrifica e tyre për të mposhtur ISIS dhe Partinë e Punëtorëve të Kurdistanit, ose PKK, një organizatë tjetër e caktuar terroriste.

Zonat e sigurta, të cilat Turqia krijoi në bashkëpunim me partnerët e saj vendas, janë prova e angazhimit tonë për të ardhmen e Sirisë. Këto zona janë bërë ishuj të paqes dhe stabilitetit, si dhe ekosisteme të vetë-qëndrueshme. Ne kemi zbatuar programe themelore për krijimin dhe trajnimin e zbatimit të ligjit; përmirësimin e infrastrukturës civile, përfshirë energjinë dhe ujin e pijshëm; dhe rihapën shkollat ​​dhe spitalet. Në të njëjtën kohë, Turqia po mbikëqyr ndërtimin e mjediseve të përhershme të akomodimit për të adresuar problemin e kahershëm të strehimit në Siri – pjesë e një plani që unë zbulova në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara në 2019.

Duke marrë të gjitha këto masa, Turqia ka mbrojtur Evropën nga migrimi i parregullt dhe terrorizmi, si dhe ka siguruar kufirin juglindor të NATO-s. Veprimet tona, të cilat pasqyrojnë vlerat tona, mbështesin pretendimin tonë se Turqia është shpresa e popujve të shtypur, mbrojtësi i të pafajshmëve dhe çelësi i një zgjidhjeje.

Ka tre opsione në dispozicion të Perëndimit sot: e para është të shikosh nga mënjanë se si shumë njerëz të pafajshëm humbin jetën në Siri. Kjo jo vetëm që do të minojë pretendimet morale të Perëndimit, por gjithashtu do të shkaktojë kërcënime të reja, si terrorizëm dhe migrim të parregullt, duke dëmtuar sigurinë ndërkombëtare dhe stabilitetin politik të Evropës.

Opsioni i dytë është marrja e masave ushtarake, ekonomike dhe diplomatike të nevojshme për zhvillimin e një zgjidhje të qëndrueshme. Por ne nuk kemi asnjë arsye të besojmë se udhëheqësit perëndimorë kanë qëllime të tilla, pasi ata nuk kanë bërë ndonjë përpjekje serioze përgjatë këtyre linjave për 10 vjet.

Opsioni i tretë dhe më i arsyeshëm është të hedhin peshën e tyre pas Turqisë dhe të bëhen pjesë e zgjidhjes në Siri, me kosto minimale dhe me ndikim maksimal.

Pritjet tona specifike janë të dukshme. Kryesisht, ne presim që Perëndimi të miratojë një pozicion të qartë kundër YPG, dega siriane e PKK, e cila sulmon zonat e sigurta dhe luan në duart e regjimit. Në vend të kësaj, mbështetja e duhur duhet t’i shkojë opozitës legjitime siriane si një investim në paqe dhe stabilitet.

Për më tepër, ne u bëjmë thirrje kombeve perëndimore që të respektojnë përgjegjësitë e tyre për t’i dhënë fund krizës humanitare, pasi dështimi për të ndarë barrën e Turqisë mund të rezultojë në valë të reja migrimi drejt Evropës.

E fundit, por jo më pak e rëndësishmja, ne kërkojmë që Perëndimi të investojë në zona të sigurta brenda Sirisë dhe të mbështesë pa mëdyshje këtë projekt paqeje. Ne duhet t’i tregojmë botës se ekziston një alternativë demokratike dhe e begatë për të ardhmen e Sirisë.

Turqia provoi se është i vetmi vend që mund të bëjë atë që është e nevojshme në Siri duke udhëhequr përpjekjet e ndihmës humanitare, duke qenë në vijën e frontit kundër grupeve terroriste dhe duke marrë pjesë në mënyrë aktive në proceset diplomatike. Administrata e Joe Biden duhet të qëndrojë besnike ndaj premtimeve të fushatës së saj dhe të punojë me ne për t’i dhënë fund tragjedisë në Siri dhe për të mbrojtur demokracinë. Populli turk është i përgatitur të mbështesë çdo iniciativë që do t’i shërbejë interesave të fqinjëve tanë sirianë dhe do të kontribuojë në paqen dhe stabilitetin rajonal. /tesheshi.comaip

auto pjese dak

Related posts