Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

DAKORTËSIA/ Nëse doni të udhëtoni për BE, këto janë rregullat e reja

Shtetet anëtare të BE ranë dakord të premten për të lehtësuar kufizimet e udhëtimit gjatë verës dhe turistët plotësisht të vaksinuar do të përjashtohen nga vaksinimi ose izolimi, ndërsa lista e rajoneve evropiane nga të cilat është “e sigurt për të udhëtuar” do të zgjerohet, thanë diplomatët.

Ambasadorët nga 27 vendet anëtare të BE kanë miratuar një propozim të modifikuar nga Komisioni Evropian që personat që morën dozën e fundit të vaksinës 14 ose më shumë ditë më parë nuk duhet të kishin kufizime të udhëtimit në një vend tjetër evropian, thanë tre diplomatë evropianë.

Kufizimet për pasagjerët e tjerë duhet të bazohen në situatën epidemiologjike në vendin nga ku ata udhëtojnë, raporton Reuters.

Pak më shumë se një e katërta e popullsisë së rritur në BE është plotësisht e vaksinuar kundër COVID.

Udhëzimet e rishikuara u miratuan në një kohë kur BE po fut çertifikata për të konfirmuar nëse një person është vaksinuar ose ka fituar imunitet pasi vuan nga COVID ose është testuar negativisht për koronavirusin.

Sistemi duhet të jetë gati për zbatim në 1 korrik, megjithëse disa vende kanë futur certifikata më herët.

Si funksionon sistemi?

Ndërsa procesi i vaksinimit përshpejtohet, blloku evropian do të lirojë kufizimet në zonat e shënuara me ngjyra të ndryshme.

Rajonet “e gjelbërta” tani duhet të kenë më pak se 25 raste për 100,000 banorë në 14 ditë, dhe pjesëmarrja e testeve pozitive nën 4 përqind.

Fëmijët 12 vjeç ose më shumë mund të testohen, por do të duhet të futen në karantinë vetëm nëse kërkohet një i rritur shoqërues.

Shtetet anëtare të BE do të jenë gjithashtu në gjendje të tërheqin “frenën e urgjencës” dhe të ndalojnë hyrjen e të gjithë pasagjerëve nga një rajon ku ka një rritje në një variant më ngjitës të sëmundjes.

Sistemi është krijuar gjithashtu për të aplikuar në vendet që nuk janë anëtare të BE-së, por janë në zonën Shengen të kufijve të hapur: Islanda, Lihtenshtajni, Norvegjia dhe Zvicra, por jo Mbretëria e Bashkuar, një ish-anëtare e BE.

Vizitorët nga vendet e tjera mund të vijnë gjithashtu nëse vërtetojnë se janë vaksinuar. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts