Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

KRITIKAT/ Milo Gjukanoviç: Ja ç’e shpëton paqen në Ballkan

Ndryshimi i qeverisë së një partie ose koalicioni, pas tre dekadave të një kohe të pandërprerë, thjesht duhej të ndodhte një herë, i tha Danas-it Presidenti malazes Milo Gjukanoviç.

Por siç tha ai, “ndryshimi ndodhi në një moment të pafavorshëm për vendin, duke pasur parasysh lëvizjet në rajon dhe në nivelin global. Sidoqoftë, unë besoj se kjo përvojë e forcës pro-evropiane do të kuptohet dhe vlerësohet si duhet, dhe se përmes praktikës aktuale me shumicën e re, ne do të dimë më shumë për të vlerësuar vendin tonë dhe atë që kemi krijuar gjatë tre dekadave”.

 Kur u pyet nëse ishte i zhgënjyer me qëndrimin e Bashkimit Evropian ndaj rajonit, ai deklaroi se ai kurrë nuk ishte “veçanërisht i magjepsur nga ai qëndrim”.

“Unë vetëm realisht, i udhëhequr nga dekada përvojë politike, e shoh situatën. Dhe e përsëris, pavarësisht nga fakti që në jetë, e lëre më në politikë, nuk është mirë të mos kesh alternativë, se integrimi evropian nuk ka asnjë alternativë për Ballkanin Perëndimor. Dhe do të thosha se e njëjta gjë vlen edhe për BE-në”, thotë Presidenti i Malit të Zi.

Duke folur për përmbysjen e interesave të fuqive të mëdha në rajon, ai theksoi se “duhet të shmangim grackën historike në të cilën zakonisht vuajnë të vegjlit duke minuar interesat e të mëdhenjve, të cilat janë përvojat tona të hidhura historike. Unë besoj se është në interesin më të mirë të Rusisë dhe Bashkimit Evropian, Rusisë dhe Perëndimit të gjejnë emëruesin më mirë të përbashkët që do të hapë perspektivën e zhvillimit të marrëdhënieve më të mira për të gjithë, në interes të njerëzimit. Atëherë do të jetë shumë më e lehtë për ne në Ballkan”.

Lidhur me krahasimet e tij midis politikës aktuale të Serbisë dhe asaj nga fundi i shekullit të kaluar, domethënë, midis Aleksandar Vuçiç dhe Sllobodan Milosheviç, Gjukanoviç tha se ai nuk “personalizon politikën e Serbisë”.

“Unë kam thënë tashmë, dhe mbetem i tillë, që politika e sotme në Beograd të kujton më shumë vitet 1990. Përdoret e njëjta retorikë, vetëm vendi dhe aktorët janë të ndryshëm“. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts