Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

INTEGRIM: Pendarovski zëvëndëson Shqipërinë me Turqinë në kritika ndaj BE: Sa të padrejtë!

Presidenti i Maqedonisë Veriore, Stevo Pendarovski, deklaroi se udhëheqja e Bashkimit Evropian dhe partnerët evropianë janë përgjegjës për vonesën në procesin e integrimit të atij vendi dhe Turqisë, të cilët kanë statusin e kandidatëve për vite me rradhë.

“Për fat të keq, historitë evropiane të të dy vendeve nuk janë të suksesshme. Askush nuk është fajtor, unë do të doja të kërkoja faj nga ne, por nuk mund të shmang të flas për të vërtetën e zhveshur: partnerët tanë Evropianë dhe Brukseli janë përgjegjës për këtë,” tha ai për Anadollia, pra pa e përfshirë Shqipërinë në kritika.

Turqia filloi negociatat për anëtarësimin e plotë në BE në 2005 dhe deri më tani nuk janë bërë asnjë hap i madh drejt këtij qëllimi.

Pendarovski shtoi se Maqedonia Veriore ka pritur në procesin e integrimit në BE për më shumë se 16 vjet që nga 2005.

“Ne jemi ende duke pritur për fillimin. Ne jemi duke pritur për fillimin e negociatave, jo për t’u bashkuar me BE. Së bashku me mosmarrëveshjet e gjata që kemi me Greqinë fqinjë, një problem tjetër janë bllokadat që vijnë nga fqinji ynë lindor Bullgaria,” tha Pendarovski.

Ai tha se, në kundërshtim me traditën e proceseve të integrimit, disa tema historike janë sjellë vazhdimisht në tryezë.

“Ne jemi duke u përpjekur të kapërcejmë bllokadat në një farë mënyre dhe të fillojmë procesin e negociatave sa më shpejt të jetë e mundur. Në këtë kontekst, ne mund të shprehim vetëm shpresë. Shpresa jonë e vetme është që ta fillojmë procesin sa më shpejt që të jetë e mundur dhe që, pas përfundimit të tij, të mund të bëhemi anëtare e plotë. Sigurisht, Maqedonia Veriore dhe Turqia janë pjesë e një Evrope të bashkuar, jo vetëm në aspektin gjeografik, civilizues, kulturor dhe ekonomik, por edhe në çdo kuptim tjetër,” tha Pendarovski. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts