Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

INAGURIMI/ Erdogan, të bësh realitet planin e sulltan Abdul Hamidit: Sa gaz kemi zbuluar në Detin e Zi

Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan, njoftoi se anija eksploruese Fatih në Detin e Zi ka zbuluar rezerva të reja prej 135 miliardë metra kub gaz natyror.

Erdogan mori pjesë në inaugurimin e portit të sapondërtuar të Filyos dhe me atë rast njoftoi lajmin e mirë për zbulimin e një rezerve të re gazi në pusin Amsara-1 në zonën e Sakarya.

“Rezervat e gazit natyror që kemi zbuluar deri më tani në Detin e Zi arrijnë në një total prej 540 miliardë metra kub dhe ekipet tona po vazhdojnë kërkimet e tyre,” tha Erdogan, duke shtuar se një lajm i ri i mirë pritet nga studiuesit e Detit të Zi.

Erdogan tha se Turqia ka në plan të nxjerrë gaz natyror nga Deti i Zi në tre faza dhe se faza e parë është ndërtimi i kapaciteteve prodhuese në fund të detit.

“Faza e dytë do të jenë impiantet që do të përpunojnë dhe ruajnë atë gaz këtu në tokë. Faza e tretë është tubacioni i gazit që do të lidhë ato impiante në fund të detit dhe në tokë”, tha Erdogan.

Presidenti turk mori pjesë gjithashtu në vendosjen e gurthemelit për ndërtimin e Impiantit të Përpunimit të Gazit Natyror përmes një lidhjeje video.

Më në fund, Erdogan përuroi portin e ndërtuar rishtas të Folyos në Zonguldak.

Ky është porti i tretë më i madh në Turqi dhe Erdogan tha se do të bëhej selia e transportit detar në rajon.

“Ky port është një nga qëllimet tona për 2023 dhe një nga hapat më të rëndësishëm në projektin tonë për të hyrë në dhjetë ekonomitë më të mira në botë,” tha Erdogan, duke shtuar se qëllimi i Turqisë për 200 miliard dollarë në eksport deri në fund të vitit ishte tashmë në sy.

Eshtë një port që sulltani osman Abdul Hamid II synonte të ndërtonte gjithashtu, dhe ndërtimi filloi zyrtarisht në dhjetor 2016.

Çdo vit, porti i Filyos mund të operojë kontejnerë me një peshë totale prej 25 milion tonë, dhe në të njëjtën kohë porti mund të operojë në 13 anije mallrash.

Ky port do të jetë i rëndësishëm jo vetëm për Zonguldak, por edhe për rajonin më të gjerë të Detit të Zi, duke marrë parasysh kapacitetet dhe pozicionin e tij.

Presidenti turk tha gjithashtu sot se Turqia do të nisë investime këtë vit për 4,000 megavat energji elektrike nga burime të rinovueshme, gjysma e të cilave janë ferma me erë dhe gjysma e termocentraleve diellore.

Turqia zbuloi 405 miliardë metra kub rezerva gazi natyror në Detin e Zi vitin e kaluar, gjetja më e madhe e gazit në botë vitin e kaluar. Prodhimi i gazit nga Deti i Zi në Turqi pritet në 2023. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts