Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

DILEMA/ Ç’duhet të ndodhë me shkollat në këtë “valë të dytë”? Vjen propozimi i organizatave ndërkombëtare

UNESCO, UNICEF dhe Banka Botërore kanë bërë thirrje që shkollat ​​nëpër botë të lihen të hapura në luftën kundër koronavirusit, në një raport të lëshuar të mërkurën, duke theksuar dëmet e shkaktuara nga mbyllja e institucioneve arsimore, veçanërisht në vendet e varfra.

“Eshtë thelbësore që të vendoset si përparësi rihapja e shkollave dhe të organizohen klasat e nevojshme për të kapur lëndët për ata nxënës, shkollat ​​e të cilëve janë mbyllur,” tha Robert Jenkins, një zyrtar arsimor i UNICEF.

“Ne nuk duhet të shkojmë shumë për të parë dëmin e madh që ka shkaktuar pandemia në mësimin e fëmijëve në të gjithë botën. Në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, ky efekt shkatërrues është rritur sepse ka qasje të kufizuar në mësimin në distancë, rritje të rrezikut të shkurtimeve të buxhetit dhe vonesa në planet e ri-planifikimit të hapjes”, theksoi ai.

Hendeku midis të pasurve dhe të varfërve

Ai theksoi se e gjithë kjo prishte çdo paraqitje të normalitetit për nxënësit.

Sipas një raporti nga tre institucionet, fëmijët nga vendet e varfra kanë humbur gati katër muaj shkollë që nga fillimi i pandemisë.

Në vendet e pasura, ku ata mund të marrin pjesë në mësimin në distancë, fëmijët kanë humbur gjashtë javë, shpjegon dokumenti.

UNESCO dhe Banka Botërore besojnë se është thelbësore që të investohen menjëherë në sistemet shkollore, në mënyrë që të zvogëlohet hendeku që zgjerohet midis atyre që kanë siguruar arsimimin në vendet e pasura dhe atyre në vendet e varfra.

Raporti i këtyre tre institucioneve është bërë në bazë të informacionit nga pothuajse 150 vende të mbledhura midis qershorit dhe tetorit. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts