Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Aktiviteti: Meraku për Vjosën, jo vetëm poetik! Shkenca shpjegon pse duhet mbrojtur

Një grup shkencëtarësh nga Austria, Gjermania, Shqipëria dhe Italia, kanë mbledhur të dhëna multidisiplinare në dy degë kryesore të Vjosës, në Shushicë dhe Bënccë.

Kjo javë kërkimore është vazhdimi i një nisme të njëjtë të ndërmarrë në Vjosë në 2017, e cila kontribuoi në mënyrë të konsiderueshme në suksesin në ruajtjen e vlerave ekologjike të Vjosës, duke e mbrojtur nga projektet e hidrocentraleve dhe përcaktimin e saj si një zonë e mbrojtur.

Gjatë kësaj jave kërkimore të organizuar nga dy shkencëtarët kryesorë, Prof. Fritz Schiemer (Universiteti i Vjenës) dhe homologu i tij shqiptar Prof. Aleko Miho (Universiteti i Tiranës), ata kishin qëllim të ngjashëm: ndërsa kërcënimi i hidrocentralve në Vjosë është ndalur për momentin, degët e saj kryesore janë ende nën sulm. Pesë HEC-e janë parashikuar në Shushicë, ndërsa Bënça kërcënohet nga jo më pak se tetë HEC-e.

Shkencëtarët shpjegojnë se për të mbrojtur Vjosën është jetike edhe mbrojtja e degëve të saj, pasi unikaliteti i saj qëndron në mbajen e degëve të saj të paprekura dhe të gjithë sistemit lumor.

“Nëse shkatërroni degët e saj, Vjosa do të shkatërrohet gjithashtu, ashtu si trungu i një peme i cili vdes përfundimisht nëse pritni gjithë degët e saj“, thekson Fritz Schiemer.

Për të treguar vlerën e këtyre degëve piktoreske, kërkimi multidisiplinar është thelbësor. Kështu, u deshën 30 ekspertë nga disiplina të ndryshme për të pasur një pasqyrë gjithëpërfshirëse.

“Ne ofrojmë edhe një herë mbështetjen tonë për qeverinë e sapo zgjedhur të Shqipërisë në mbrojtjen e rrjetit unik të lumit Vjosa dhe krijimin e parkut kombëtar të lumit të egër të Evropës. Nëse ndërtohet një digë e vetme, mundësia për ta përfshirë atë në Parkun Kombëtar zhduket”. thotë Prof. Aleko Miho. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts