Zbulohet dokumenti i BE për Ballkanin: ja ngërçet për Shqipërinë dhe Kosovën

Radio Europa e Lirë zbulon raportin e Komisionit Europian për Ballkanin, i cili do të bëhet publik nesër në mëngjes.

Sipas REL, Komisioni Europian do të rekomandojë që Bashkimi Evropian të hap negociatat e pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë.

Komisioni Evropian ka rekomanduar fillimin e negociatave me Maqedoninë çdo vit që nga viti 2009, por Greqia kanë bllokuar gjithmonë bisedimet për shkak të çështjes së emrit, e cila ka përkeqësuar marrëdhëniet midis Athinës dhe Shkupit.

Athina e ka kundërshtuar fqinjin e saj verior duke përdorur emrin Maqedoni, duke pretenduar se nënkupton pretendime territoriale në krahinën e saj verior me të njëjtin emër.

Negociatat mes dy vendeve janë pranë një kompromisi që do të zhbllokojë rrugën e Shkupit për anëtarësimin përfundimtar në BE dhe NATO.

Shkupi ka mbijetuar edhe konfliktin e hidhur politik që kulmoi në prill 2017, kur disa qindra protestues sulmuan parlamentin dhe rrahën disa ligjvënësve, duke përfshirë edhe kryeministrit aktual, Zoran Zaev.

Dokumenti gjithashtu konfirmon se komisioni, për herë të parë, BE-ja rekomandon negociatat e hapjes pranimit me Shqipërinë, e cila u bë një vend kandidat zyrtar i BE në vitin 2014.

Dokumenti thekson se “reforma e administratës publike u konsolidua, me qëllim të rritjes së profesionalizmit dhe depolitizimit të saj”.

KE gjithashtu shton se “janë marrë veprime të mëtejshme për të përforcuar pavarësinë, efikasitetin dhe llogaridhënien e institucioneve gjyqësore, veçanërisht përmes avancimit në zbatimin e një reforme gjithëpërfshirëse të drejtësisë.”

Komisioni Evropian, megjithatë, thekson se duhen  rezultate “të vazhdueshme, konkrete, dhe të prekshme në rivlerësimin e gjyqtarëve dhe prokurorëve.  Ata do të jetë vendimtare për përparimin e mëtejshëm të Shqipërisë.”

Mali i Zi i hapi negociatata në vitin 2012 dhe ka miratuar 30 nga 33 kapituj.

Për Serbinë, e cila deri më tani ka hapur 12 kapituj, dokumenti gjithashtu shpreh shqetësimet mbi një numër fushash të politikave me Komisionin, duke thënë se “ndërsa është bërë progres në sundimin e ligjit, Serbia tani duhet të forcojë përpjekjet e saj dhe të japë më shumë rezultatet, në veçanti në drejtim të krijimit të një mjedisi të përshtatshëm për lirinë e shprehjes dhe të forcimit të pavarësisë dhe efikasitetin e përgjithshëm të sistemit gjyqësor, dhe në bërë përparim të qëndrueshëm në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar”.

REL thekson se BE e bën të qartë se përveç sundimit të ligjit reformave, një çështje që do të përcaktojë ritmin e Beogradit dhe integrimin e saj në BE është procesi i normalizimi me Kosovën që është duke u zhvilluar nën patronazhin e BE-së që nga viti 2011.

E njëjta gjë është e vërtetë për Kosovën, por rruga e Prishtinës i BE-së është më e komplikuar nga pesë vendet e BE-së: Qiproja, Greqia, Rumania, Sllovakia dhe Spanja që ende nuk e njohin pavarësinë e Kosovës.

Në dokument thuhet se qeveria e re e Kosovës dhe Kuvendi “duhet të sjellë përpara reformat lidhur me BE si një çështje prioritare dhe për të ndërtuar konsensus për çështjet kyçe strategjike”.

Ashtu si me Kosovën, Bosnja-Hercegovina është vetëm një vend kandidat potencial në BE në këtë fazë.

Sarajeva paraqiti një aplikim zyrtar të anëtarësimit në BE vetëm në vitin 2016. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts