Trudeau u kërkon falje hebrenjve: si u përzutë nga Kanadaja në 1939

“Ne kemi përdorur ligjet tona për të maskuar tonë anti-semitizmin”, tha kryeministri kanadez Justin Trudeau, duke kërkuar falje për një vendim të Kanadasë në vitin 1939, që ktheu një anije me  më shumë se 900 hebrenj që po iknin nga regjimi nazist në Gjermani.

Anija u kthye gjithashtu nga Kuba dhe Shtetet e Bashkuara, raporton Daily Mail.

Pas anijes u kthye në Evropë, më shumë se 250 vetë në të vdiqën në Holokaust.

Bëhet fjalë për anijen “St. Louis” me 907 hebrenj që ikën nga Gjermania.

“Hitleri shikoi si i refuzuam vizat tona, injoronim letrat e tyre dhe refuzonim hyrjen e tyre në shtet”, tha kryeministri kanadez në parlament.

“Pa dyshim se heshtja ka qenë një miratim për nazistët që ata të shkonin të ‘zgjidhja përfundimtare’ për të ashtuquajturin ‘problem hebre’”, tha Trudeau.

Nga viti 1933 deri më 1945, vetëm rreth 5.000 hebrenj u futën në Kanada.

Para se të kërkonte falje, Trudeau u takua me Anne Marie Gordon, një ish-pasagjere i “St. Louis” e cila jeton në Kanada. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts