728 x 90 Leaderboard

A do t’i përmbush premtimet e fushatës Haradinajn? Ja ç’mendojnë analistët

 

Nga Blendi Gashi

Kryeministri, Ramush Haradinaj ka bërë premtime të mëdha gjatë fushatës zgjedhore, ku brenda tre muajsh ka thënë se do t’i japë fund temave të mëdha, siç janë: Demarkacioni me Malin e Zi, liberalizimi i vizave dhe themelimi i ushtrisë.

Ai po ashtu ka premtuar luftën ndaj krimit e korrupsionit, rritjen e pagave me 30 për qind, rritjen e pensioneve për 25 për qind, uljen e importit me Serbinë, rifunksionalizimin e “Trepçës” dhe se do të gjejë zgjidhje për pensionistët minatorë, brenda 90 ditëve të para të qeverisjes.

Pë të realizuar disa nga këto premtime, konkretisht bërjen e ushtrisë, heqjen e vizave dhe gjetjen e një zgjidhjeje për Demarkacionin, Haradinajt i kanë mbetur pak më shumë se dy muaj.

Duke parë se muaji i parë i qeverisë së re gati iku, analistët politikë shprehen skeptikë se kryeministri do mbajë fjalën dhe do t’i realizoi premtimet e bëra, përveç faktit se për disa vendime i duhen votat e opozitës dhe të Listës Serbe. Kjo e fundit duhet të japë votën për ushtrinë, për të cilën ka thënë se nuk do e mbështesë.

Shemsi Jashari, analist politik, thotë se temat e mëdha nuk mund të shtyhen përpara pa një unifikim të fatkorit politik shqiptar dhe veçanërisht ushtria nuk mund të themelohet pa mbështetjën e Listës Serbe.

Do të jetë shumë vështirë për z.Haradinaj të përmbushë axhendën e tij ambicioze për  themelimin e ushtrisë e cila kërkon 2/3 e pakicave, pastaj Demarkacionin, i cili kërkon një rinegocim dhe rënie dakort nga pala Malazeze, dhe liberalizimin e vizave, e cila vjen pas përmbushjës së këtyre dy ta parave.

z. Haradinaj ka një dinamik shumë më aktive se pararëndësi i tij z. Mustafa por temat e mëdha nuk varen vetëm nga dëshira dhe vullneti i madh i tij por edhe nga mbështetja e faktorëve që nuk i kontrollon ai”, thotë Jashari për tesheshi.com.

Sa i përket premtimeve për punësim, Jashari beson se qeveria “Haradinaj” do të ketë një sukses të kufizuar, pasi thotë se shumicën e rezistencës ndaj presionit të opozitës dhe energjisë do ta shpenzojë konkretisht në temat e mëdha të lartpërmendura.

Edhe Faik Krasniqi, njohës i rrethanave politike, mendon se themelimi i ushtrisë do jetë një prej çështjeve më komplekse për qeverinë e re, për çka thotë se është i vetëdijshëm edhe kryeminsitri.

Ndërsa për temat si Demarkacioni e vizat, Krasniqi i sheh më lehtë të realizueshme, nëse ekziston vullneti politik nga ana e kryeministrit Haradinaj dhe kabinetit të tij.

Demarkacioni lidhet direkt me liberalizimin e vizave që janë vënë si kusht nga BE-ja. Demarkacioni është kauzë shpirtërore e z.Haradinaj, dhe ai duhet të gjejë një zgjidhje rreth kësaj çështje, sepse është e padrejtë për një të tillë, që mund të ketë zgjidhje, qytetarët e Kosovës të ngelin më të izoluarit në kontinentin evropian. Liberalizimi i vizave ka qenë edhe një nga premtimet e tij, që brenda 3 muajve pas krijimit të qeverisë, qytetarët do të udhëtojnë pa viza drejt BE-së”, thotë Krasniqi për tesheshi.com.

Kurse sa i përket premtimeve për zbutjen e papunësisë, Krasniqi thotë nuk e di nëse Haradiaj ka ndonjë strategji të mirëfilltë për krijimi e vendeve të reja të punës.

Stimulimi i bizneseve të vogla dhe të mesme, si dhe krijimi i atyre të reja nga Fondi shtetëror i Investimeve, do të ishin një strategji e mirë për hapjen e vendeve të reja të punës”, thotë Krasniqi. /tesheshi.com/

Related posts