Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

EMERGJENCA/ Sfida e vaksinimit, cili është plani i EMA-s për rusen Sputnik V?

Komisioni Evropian deklaroi se prodhuesit e vaksinës ruse Sputnik V nuk po diskutojnë përdorimin e kësaj vaksine në strategjinë e përbashkët të vaksinimit të BE kundër koronavirusit.

“Meqenëse një vaksinë merr miratimin e Agjencisë Evropiane të Barnave, nuk do të thotë se duhet të përfshihet në listën e vaksinave të përfshira në strategjinë e vaksinimit të BE,” tha zëdhënësi i Komisionit Eric Mamer.

Lidhur me njoftimin se Agjencia Evropiane e Barnave ka marrë vaksinën ruse Sputnik V, në procedurën e shqyrtimit zyrtar, Komisioni Evropian thekson “ndryshimin e qartë” midis miratimit për përdorimin e vaksinës në tregun e BE dhe strategjinë e vaksinimit të BE-së.

“Strategjia e vaksinimit të BE-së është duke u zhvilluar dhe zbatuar në bashkëpunim me Komisionin Evropian dhe vendet anëtare. Ata mund të vendosin të integrojnë vaksinën e re në portofolin ekzistues, por kjo nuk po diskutohet për momentin,” thonë në Komision.

KE thotë se “mirëpret” çdo nismë individuale të vendeve anëtare dhe “konsideron mundësi shtesë” për të përmirësuar qasjen ekzistuese të përbashkët për vaksinimin në BE në nivelin kombëtar.

Shtohet se KE tashmë ka lidhur marrëveshje në emër të BE-së për prokurimin e sasive të mjaftueshme të vaksinave (2.6 miliardë doza me gjashtë kompani) në mënyrë që të përmbushë qëllimin e 70 përqind të evropianëve të vaksinuar deri në fund të verës.

Brukseli gjithashtu thekson se kur miratojnë vaksinat për përdorim në tregun e BE, ato nuk drejtohen nga gjeopolitika, por duke vlerësuar cilësinë, efikasitetin dhe sigurinë e vaksinës.

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) njoftoi sot se ka filluar testimin e vaksine ruse Sputnik V.

Shtohet se autoritetet ruse kanë njoftuar se janë të gatshëm të sigurojnë 50 milion doza vaksinash për evropianët që nga qershori.

Prova e EMA-s është një hap vendimtar për shpërndarjen e vaksinave në Bashkimin Evropian.

“EMA ka nisur një studim mbi Sputnik V, një vaksinë e zhvilluar nga Qendra Kombëtare Ruse Gamaleya për Epidemiologji dhe Mikrobiologji”, tha agjencia me bazë në Amsterdam në një deklaratë.

Pas një deklarate nga Agjencia Evropiane e Barnave, autoritetet ruse thanë se ishin të gatshëm të siguronin 50 milion doza për BE.

Pas miratimit të EMA-s, ne mund të siguronim vaksina për pesëdhjetë milion evropianë nga qershori 2021,” tha Kirill Dmitriev, drejtor i Fondit Rus të Investimeve Direkte, i cili kontribuoi në zhvillimin e vaksinës së koronavirusit. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts