Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

REAGIMET/ Marrëveshja e Izraelit me Emiratet: kush fiton dhe kush humbet

Izraeli dhe Emiratet e Bashkuara Arabe arritën një marrëveshje historike të enjten, me ndërmjetësimin e Shteteve të Bashkuara, e cila do të çojë në normalizimin e plotë të marrëdhënieve diplomatike midis dy vendeve.

Një deklaratë e përbashkët nga të tre vendet thotë se të tre udhëheqësit “ranë dakord për normalizimin e plotë të marrëdhënieve midis Izraelit dhe Emirateve të Bashkuara Arabe”.

“Izraeli do të përqendrohet në të ardhmen e afërt në ndërtimin e kësaj marrëdhënie edhe me aktorët e tjerë rajonalë,” tha një zyrtar i Shtëpisë së Bardhë.

Më poshtë është një analizë me përgjigjen e pyetjes se çfarë fitoi Izraeli duke normalizuar marrëdhëniet me vendet arabe.

Mediat izraelite dhe botërore janë gjithnjë e më të guximshme për të njoftuar normalizimin e marrëdhënieve midis Izraelit dhe vendeve të Gjirit. Në dritën e këtyre raporteve, analistët paralajmërojnë se një gjë e tillë do të ketë pasoja fatale për çështjen palestineze.

Izraeli do të përfitojë më shumë nga normalizimi i marrëdhënieve, thekson analisti politik Ibrahim Abu Jabir dhe vëren se shteti sionist, që nga dita e parë e ekzistencës së tij përpiqet që vendet arabe ta njohin zyrtarisht atë si një shtet. Prandaj, sipas këtij eksperti, suksesi më i madh për Izraelin do të ishte që vendet arabe në rajon ta njohin atë si një shtet të ligjshëm, sepse kjo garanton që ky vend të jetojë në paqe me vendet arabe dhe të jetë i sigurt prej tyre. E gjithë kjo do të ketë pasoja jashtëzakonisht negative për çështjen palestineze, sepse njohja do të pasohet nga vendosja e lidhjeve tregtare, vizitat e ndërsjellta turistike, investimet dhe llojet e tjera të bashkëpunimit që do të dëmtojnë çështjen palestineze, pasi do lënë pas dore luftën e drejtë të popullit palestinez.

“Normalizimi i marrëdhënieve do të çojë në bashkëpunim të ngushtë të inteligjencës, si rezultat i të cilit vendet e Gjirit, me kërkesë të Izraelit, do të përndjekin dhe arrestojnë aktivistët palestinezë në territorin e tyre. Shtetet e Bashkuara po bëjnë presion ndaj shteteve të Gjirit për të normalizuar marrëdhëniet me Izraelin, të gjitha në favor të arritjes së Marrëveshjes së Shekullit, qëllimi kryesor i së cilës është që të varrosen të drejtat e Palestinës,” tha Abu Jabir.

Çdo hap i vendeve arabe drejt normalizimit të marrëdhënieve me Izraelin, është një hap në dëm të palestinezëve dhe të drejtave të tyre, tha ai, duke kujtuar se shumë qytetarë të vendeve të Gjirit tashmë janë duke thënë se çështja palestineze është një barrë që i pengon ata të jetojnë normalisht dhe të vendosin marrëdhënie të dobishme me Izraelin.

Ibrahim Abu Jabir beson se vendet e Gjirit që kërkojnë të normalizojnë marrëdhëniet me Izraelin nuk do të përfitojnë shumë nga kjo.

“Përveç investimeve të kufizuara kapitale dhe një fluksi të turistëve izraelitë, si dhe bashkëpunimit ushtarak dhe inteligjencës, vendet arabe nuk do të përfitojnë ndjeshëm nga normalizimi i marrëdhënieve. Përlundër kësaj, ato do të përdoren në luftën e Izraelit kundër rezistencës palestineze. Shtetet e pasura të Gjirit nuk kanë nevojë aq shumë për kryeqytetin izraelit, por çështja është se këto vende do të përdorin bashkëpunimin ushtarak dhe inteligjent për të mbrojtur dhe ruajtur rregullin dhe fuqinë absolute të dinastive qeverisëse që kanë frikë nga Pranvera Arabe në vendet e tyre”.

Profesori i shkencave politike dhe akademiku palestinez Abdussettar Qasim beson se “vendet arabe që, publikisht ose fshehtas, po punojnë për normalizimin e marrëdhënieve me Izraelin, nuk do të përfitojnë prej tij”, duke theksuar se Jordania dhe Egjipti, dy vende arabe që kanë marrëdhënie të plota diplomatike Izrael, jo vetëm që nuk përfituan por u dëmtuan akoma dhe më tepër.

“Jordania mbeti pa sovranitet mbi burimet e mëdha të ujit, të cilat u morën nga Izraeli; kanë mbetur pa pjesë të territorit të tyre, pa institucione të mëdha dhe kompani të mëdha. Për më tepër, trakte të mëdha toke në Jordani po u shiten sionistëve, një prelud i krijimit të një “atdheu palestinez alternativ”, i cili do të shkëmbehet për territoret në Palestinë”.

“Një gjë është një aksiomë: Shtetet e Bashkuara nuk na e dëshirojnë të mirën. Prandaj, gjithçka që ata bëjnë dhe propozojnë nuk mund të jetë në dobi të një palestinezi apo një njeri arab,” thotë prof. Abdussettar Qasim. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts