Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Nokia po ndërton rrjetin e parë celular në Hënë

Agjencia amerikane e hapësirës NASA ka zgjedhur Nokia-n finlandeze për të ndërtuar rrjetin e parë celular në Hënë, tha kompania të hënën.

Rrjeti hënor do të jetë pjesë e përpjekjeve të agjencisë amerikane për t’i çuar njerëzit aty deri në vitin 2024 dhe për të ndërtuar vendbanime afatgjata atje bazuar në programin Artemis, raporton Reuters.

Nokia ka njoftuar se sistemi i parë i komunikimit pa tel me bandë të gjerë në hapësirë ​​do të ndërtohet në sipërfaqen hënore në fund të vitit 2022, para se njerëzit të shkojnë atje.

Rrjeti do të sigurojë aftësi të komunikimit për shumë aplikacione të ndryshme të të dhënave, duke përfshirë funksionet vitale të komandës dhe kontrollit, telekomandën e roverëve hënorë, navigimin në kohë reale dhe transmetimin e videos me definicion të lartë, tha Nokia.

Big Bang

“Duke përdorur historinë tonë të pasur dhe të suksesshme të teknologjisë hapësinore, nga komunikimi pionier satelitor te zbulimi i rrezatimit të sfondit kozmik në nivelin e mikrovalëve të krijuar nga Big Bang, ne tani do të ndërtojmë rrjetin e parë të komunikimit në Hënë”, tha Marcus Weldon, kreu i teknologjisë së Nokia-s dhe Nokia Bell Labs.

“Rrjetet e besueshme dhe elastike të komunikimit me kapacitet të lartë do të jenë thelbësore për të mbështetur një prani të qëndrueshme njerëzore në sipërfaqen hënore. Duke ndërtuar rrjetin e parë pa tel me performancë të lartë në Hënë, Nokia Bell Labs po përcakton edhe një herë standardin për inovacionin pionier përtej kufijve konvencionalë”, tha ai. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts