Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Nga më i fundit studim: ja ku COVID mund të mbijetojë deri në 28 ditë

Në sipërfaqe të tilla si ekranet e telefonave celularë, kartëmonedha ose çelik inox, në një mjedis të ftohtë dhe të errët, virusi koronar COVID-19 mund të mbijetojë deri në 28 ditë, sipas një studimi të kryer nga shkencëtarë nga Agjencia Kombëtare e Shkencës Australiane (CSIRO).

Sipas hulumtimeve të mëparshme laboratorike, virusi mbijeton në kartëmonedha dhe qelq për dy deri në tre ditë dhe deri në gjashtë ditë në plastikë dhe çelik inox.

Një studim i ri nga ekspertët australianë ka treguar “rezistencën e jashtëzakonshme” të virusit, i cili mund të mbijetojë deri në 28 ditë në një temperaturë prej 20 gradë Celsius, e cila është afërsisht temperatura e dhomës, në sipërfaqe të lëmuara, të tilla si ekranet e celularëve, plastikat dhe kartëmonedhat.

Virusi që shkakton gripin mund të mbijetojë për 17 ditë në të njëjtat rrethana.

Në 30 gradë, shkalla e mbijetesës së virusit bie në shtatë ditë, dhe në 40 gradë Celsius vetëm 24 orë, pretendojnë shkencëtarët australianë.

Eksperimentet u kryen në errësirë, sepse më parë ishte provuar që rrezet ultraviolet vrasin virusin.

Në sipërfaqe poroze, të tilla si pëlhura pambuku, virusi ishte në gjendje të mbijetojë në laborator për më pak kohë, më saktësisht deri në 14 ditë në temperaturën më të ulët dhe më pak se 16 orë në nivelin më të lartë.

Krahasuar me studimet e mëparshme, të cilat treguan se virusi mund të mbijetojë deri në katër ditë në sipërfaqe jo poroze, kjo kohë është “dukshëm më e gjatë”, shkruan shkencëtarët në një artikull të botuar në Journal of Medical Virology.

Trevor Drew, drejtor i Qendrës Australiane për Parandalimin e Sëmundjeve, shpjegoi se studimi u krye duke lënë mostrat e virusit të thaheshin në materiale të ndryshme para se të testoheshin me një metodë “shumë të ndjeshme”, e cila lejoi zbulimin e gjurmëve të virusit të gjallë të aftë për të infektuar qelizën.

Ai theksoi se “kjo nuk do të thotë që sasia e virusit të gjetur mund të infektojë dikë”, por në të njëjtën kohë paralajmëroi se nëse një person është “i pakujdesshëm dhe prek materialet ose objektet e përmendura me dorën e tij, ai mund të” lëpijë “gishtin e tij dhe pastaj t’i prekë sytë ose hundën , mund të infektohen edhe pas më shumë se dy javësh nga ndotja e tyre “.

Drew, megjithatë, shprehu disa rezerva, duke shpjeguar se hulumtimi u krye me një sasi fikse të virusit në laborator, dhe ndoshta korrespondon me sasinë e virusit në kulmin e infeksionit.

Ai theksoi se nuk kishte rrezatim ultraviolet që vret viruset.

CSIRO kujton se virusi përhapet kryesisht përmes ajrit dhe se kërkohen kërkime shtesë në mënyrë që të kuptohet më mirë mënyra e tij e transmetimit përmes sipërfaqeve.

Drew tha se mesazhi kryesor i shkencëtarit mbetet i njëjti – “virusi përhapet kur jeni pranë dikujt që e” nxjerr “atë nga goja dhe hunda dhe njerëzit e infektuar që përhapin virusin përmes ajrit, nga piklat, janë shumë më ngjitës sesa sipërfaqet e ndotura”.

“Por rezultatet e studimit tonë mund të ndihmojnë ende të shpjegojmë pse, edhe kur nuk ka më njerëz të konfirmuar të infektuar, epidemia shpërthen përsëri dhe aty ku një vend mendohet të jetë pa virus”, tha Drew. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts