NASA regjistron pamjet e rralla: çfarë janë “retë elektrike blu”?

NASA ka regjistruar miliona të ashtuquajtura  “re elektrike blu” të rralla. Ato janë marrë në lartësi 80 kilometra mbi sipërfaqen e Tokës.

Këto re janë të njohura si retë e natës ose retë mesore polare (PMC), dhe janë bërë nga kristalet e akullit.

Shkencëtarët kanë filluar të analizojnë imazhet e kapura dhe kanë bërë një animacion për të kuptuar më mirë këtë lloj turbullire në atmosferë dhe në oqeane, liqene dhe në të ardhmen ndoshta edhe për të përmirësuar parashikimet e motit.

Në fillim të korrikut, NASA lëshoi ​​një balon të madhe për të studiuar PMC në një lartësi prej 50 miljesh mbi sipërfaqen. Për pesë ditë, baloni derdhej përmes stratosferës që nga lirimi i tij në Esranz (Suedi), nëpërmjet Arktikut në Nunavut (Kanada) perëndimore.

Gjatë fluturimit, kamerat në balon kapen gjashtë milionë imazhe me rezolucion të lartë. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts