Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

LIDERI/ “Homoseksualët, më keq se qentë e derrat”…Citimet më të famshme të Robert Mugabes

Ish-Presidenti i Zimbabvesë, Robert Mugabe ka ndërruar jetë në moshën 95 vjeç.

Lajmi për vdekjen e tij u dha nga pasardhësi Emmerson Mnangagwa. “Është shumë e trishtueshme ë unë njoftoj vdekjen e themeluesit dhe ish-presidentit të Zimbabve, Robert Mugabe”, shkroi Mnangagwa.

Mugabe, kreu më i vjetër i shtetit përpara dorëheqjes së tij në 2017, ka qenë udhëheqësi i vetëm i Zimbabve që nga fitimi i pavarësisë në 1980.

Gjatë mbretërimit të tij 37-vjeçar, ai u rrethua nga polemika, kryesisht për shkak të përdorimit të tij të larmishëm të gjuhës.

Citimet më të famshme të Mugabes:

“Afrika duhet të kthehet në atë që ishte para se imperializmi ta ndajë atë. Këto janë ndarje që, në konceptin tonë pan-afrikan, ne do të kërkojmë t’i heqim”  – një fjalim në Salisbury (Harare), 1962.

“Qëndroni me ne! Ju lutemi qëndroni me vendin tonë dhe ndërtoni një komb bazuar në unitetin kombëtar” – Duke iu lutur popullatës së bardhë të Zimbabve, 1980.

“Vetëm Zoti që më vendosi në këtë vend do të më heqë mua, jo MDC (Lëvizja për Ndryshim Nemokratik), jo britanikët. Vetëm Zoti do të më heqë mua!” – Fushata zgjedhore e vitit 2008.

“Partia jonë duhet të vazhdojë të përhapë frikën në zemrën e njeriut të bardhë, armikut tonë të vërtetë” (2002).

“Ne pyesim: a ka lindur ai nga homoseksualiteti? Ne kemi nevojë për vazhdimësi në racën tonë, dhe kjo vjen nga gratë, jo nga homoseksualiteti. Gjoni dhe Gjoni jo, Maria dhe Maria jo. Ata janë më keq se qentë dhe derrat. Unë kam derra dhe derri mashkull e di kush është femër”- Intervistë në radio, 2015.

“Ne në mënyrë të barabartë refuzojmë përpjekjet për të përshkruar ‘të drejtat e reja” që janë në kundërshtim me vlerat, normat, traditat dhe besimet tona. Ne nuk jemi homoseksualë! ” – Asambleja e Përgjithshme e KB, 2015

“Britania është një vend shumë i ftohtë, i pabanueshëm me shtëpi të vogla” (2013).

“Ne kemi luftuar për vendin tonë, për sovranitetin tonë, të vegjël siç jemi ne, kemi fituar pavarësinë dhe jemi gati të derdhim gjak. Kështu që Blair, mbaj Anglinë tënde dhe më lër të mbaj Zimbabve” (Samiti i Tokës, Afrika e Jugut, 2002 ).

“Unë jam ende Hitler i kësaj kohe. Ky Hitler ka vetëm një qëllim: drejtësi për popullin e tij, sovranitet për popullin e tij, njohje të pavarësisë së popullit të tij dhe të drejtën e burimeve të tyre”- Funerali Ministror i Shtetit, 2003.

“Ekonomia jonë është 100 herë më e mirë se ekonomia mesatare afrikane. Jashtë Afrikës së Jugut, cili vend është (aq i mirë sa) Zimbabve? Ajo që mungon tani janë raftet e mallrave – kjo është gjithçka” – intervistë, 2007.

 “Kriketi civilizon njerëzit dhe krijon zotërinj të mirë. Unë dua që të gjithë të luajnë kriket në Zimbabve. Unë dua që kombi ynë të jetë një komb i zotërinjve” – ​​ky është një citim shumë i famshëm, por nuk është e qartë kur ai e tha atë.

“Lëreni zotin Bush të lexojë historinë si duhet. Le ta kuptojë se ai, personalisht dhe në cilësinë e tij përfaqësues, si Presidenti aktual i Shteteve të Bashkuara, qëndron për” civilizimin “që pushtoi, kolonizoi, arrestoi, vrau. Duart e tij janë të mbuluara me gjakun e pafajshëm të shumë kombev “- Asambleja e Përgjithshme e KB, 2007.

“Tani kam arritur në përfundimin se ndërsa Presidenti Obama mbështet martesën e të njëjtit seks, mbron burrat homoseksualë dhe ka një reputacion të mirë, është bërë e nevojshme që unë të udhëtoj në Uashington, të gjunjëzohem dhe të propozoj” – Intervistë, 2015.

“Disa prej nesh kanë turp, nëse jo të tmerruar, për atë që dukej si kthimi i gjigantit biblik, Goliathi i artë. A po kthehet Goliathi në qendrën tonë dhe po kërcënon të shkatërrojë shtete të tjera?” – Asambleja e Përgjithshme e KB, 2017.

“Mund t’i them Presidentit të Shteteve të Bashkuara, Z. Trump, ‘Ju lutemi godisni në brinjë.’ ‘Goditje në brinjë’ sipas vlerave të unitetit, paqes, bashkëpunimit, bashkësisë, dialogut, për të cilin ne gjithmonë kemi mbrojtur” – Asambleja e KB, 2017

“Përgatitja për pasardhës … A është kjo diçka që trashëgohet? Në Partinë Demokratike, ju nuk dëshironi që liderët të jenë aq të vendosur. Njerëzit duhet t’i vendosin ata”  – Intervistë TV, 2016. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts