Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Komisioni Evropian porosit 300 milion vaksina kundër COVID-19

Komisioni Evropian (KE) tha që kishte arritur një marrëveshje me kompanitë farmaceutike Sanofi dhe GlaxoSmithKline (GSK) dhe siguroi blerjen e 300 milion vaksinave kundër infeksionit COVID-19.

“Parashihet që, pasi vaksina të tregohet e sigurt dhe efektive kundër COVID-19, Komisioni do të kishte një kornizë kontraktuale për blerjen e 300 milion doza, në emër të të gjitha vendeve anëtare të BE-së. Komisioni vazhdon bisedimet intensive me prodhuesit e tjerë të vaksinave,” tha KE në një deklaratë.

Presidentja e KE-së, Ursula von der Leyen tha se institucioni që ajo drejton po bën gjithçka për t’u dhënë evropianëve qasje të shpejtë në një vaksinë që është e sigurt dhe i mbron ata nga koronavirusi.

Ajo njoftoi se marrëveshja me Sanofi-GSK është vetëm hapi i parë dhe njoftoi kontrata të reja me disa kompani të tjera.

Traktati siguron një vaksinë për dy të tretat e BE-së

Bashkimi Evropian ka rreth 445 milion qytetarë, dhe marrëveshja e përmendur për blerjen e 300 milion vaksinave tashmë mbulon një pjesë të konsiderueshme të popullsisë.

“Ndërsa ne nuk e dimë sot se cila vaksinë do të funksionojë më mirë në fund, Evropa është duke investuar në një sërë portofolesh që premtojnë një vaksinë bazuar në lloje të ndryshme të teknologjive. Kjo rrit shanset tona për të marrë një ilaç efektiv antivirus shpejt. Vaksina do të ishte vërtet një e mirë globale,” tha Von der Layen, duke shtuar se BE është e përkushtuar të sigurojë akses në vendet më të rrezikuara, në mënyrë që të gjejë një mënyrë për të dalë nga kjo krizë.

Komisioneri evropian për Shëndetin dhe Sigurinë e Ushqimit, Stella Kyriakides theksoi se marrëveshja me Sanofi dhe GSK është hapi i parë i rëndësishëm në sigurimin e një aksesi të barabartë në vaksina për qytetarët evropianë.

“Një vaksinë e sigurt dhe efektive kundër COVID-19 është strategjia më e sigurt për tejkalimin e krizës. Kjo është arsyeja pse ne kemi negociuar një qasje të unifikuar të BE-së javët e fundit, në mënyrë që të sigurojmë doza të kandidatëve premtues për vaksinën,” tha Kyriakides.

Me iniciativën e KE-së, gati 16 miliardë euro u mblodhën në maj, në një veprim global për qasje universale në teste, trajtime dhe vaksina kundër koronavirusit dhe për shërim global. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts