Auto Dak
Auto Dak

INTERVISTA/ “Kosova”, cila ishte këshilla e Dobrica Qosiçit për serbët pak para vdekjes

Dobrica Qosiç, ish-një prej zërave më të fuqishëm akademikë të Serbisë i angazhuar me kauzat nacionaliste, sidomos në raport me Kosovën, pak para vdekjes ka ofruar tezën e pranimit të humbjes së saj dhe vijimit të përpjekjeve për paqe me shqiptarët.

Në intervistën e fundit për revistën “Nedeljnik”, ai ka këshilluar gjeneratat e e ardhshme të serbëve që të mos shpenzojnë energji t mbi çështjen e Kosovës.

“Nuk mund të ndikoni më shumë në rezultatet e saj”, ka thënë Qosiç.

Sipas tij, çështja e Kosovës është e zgjidhur.

“Kjo do të thotë se nuk ekziston më si krahina jugore serbe. Ne e humbëm Kosovën në luftë me shqiptarët. Nëse ky është rasti, ne nuk mund ta gjykojmë atë sot, sepse askush nuk e di se si historia evropiane dhe ballkanike mund të prokurohet në shekujt e ardhshëm”, ka thënë akademiku i ndjerë.

“Politika jonë kombëtare ndaj Kosovës lidhej me çlirimin e Serbisë jugore dhe Maqedonisë. Çështja e Kosovës u identifikua me çështjen maqedonase. Pas Luftës së Dytë Botërore, Maqedonia u bë shtet dhe Kosova gjithashtu humb politikisht nga një luftë si ajo e 1999-ës, dhe nuk duhet të shpenzohet më forcë për këtë çështje”, ka thënë Qosiç.

Ai u ka përcjellë serbëve dhe këtë mesazh: “Nuk ka më luftë për serbët. Nuk duhet të luftojmë më. Nuk kemi potencial biologjik ose patriotik. Unë besoj se paqja është kushti i vetëm i ekzistencës sonë”. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts