Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Imuniteti ndaj diabetit dhe sulmeve në zemër: cili është sekreti i fisit më të shëndetshëm në botë?

Ecja është baza e shëndetit, thonë shkencëtarët, bazuar në vëzhgimet e zakoneve të jetesës së njerëzve nga fisi Hadzaba, të cilët kanë zbuluar se ata shumë rrallë vuajnë nga problemet kardiovaskulare dhe nuk kanë probleme me sheqerin e lartë në gjak.

 Vlerësohet të jetë fisi më i shëndetshëm në planet, i cili kryesisht i atribuohet zakoneve të jetës. Banorët e tij jetojnë në Tanzani veriore dhe u atribuohen tipare atavistike.

 Studiuesit thonë se kanë mbetur vetëm 1.300 anëtarë të fisit që përfaqësojnë një nga komunitetet e fundit të gjahtarëve në botë, me një nga gjuhët më të vjetra të folura në botë që nuk ka asnjë ngjashmëri me asnjë gjuhë në tokë.

 Ata nuk kanë një vendqëndrim të përhershëm dhe nuk ndërtojnë shtëpi. Ndërsa ende kalojnë një pjesë të ditës si gjahtarë, ata ndjekin gjurmët e kafshëve dhe kur kanë nevojë për strehim ndërtojnë kasolle nga bari i tharë dhe degëza kudo që gjenden. Meshkujt zakonisht gjuajnë me harqe dhe shigjeta, ndërsa femrat rrëmbejnë rrënjët dhe vendosin kurthe për kafshët.

Me gjithë këto dallime në krahasim me botën moderne, shkencëtarët u intriguan më shumë nga “pozicioni i pushimit” në të cilin mund të shihen shumë shpesh, përkatësisht, ndërsa presin gjahun në një pritë, duke ngrënë ose duke folur. Megjithëse pushojnë deri në 10 orë në ditë, ata gërmojnë shumë më shpesh sesa do të uleshin ose do të shtriheshin.

Ekspertët e Universitetit të Kalifornisë veçuan 28 gra dhe burra nga fisi që mbanin pajisje për monitorimin e aktivitetit të muskujve të këmbëve në kofshë për 28 ditë, dhe doli që aktivitetet e tyre ishin tre herë më të larta se ato të rekomanduara nga mjekët.

Shkencëtarët kanë përcaktuar që muskujt e tyre konsumojnë 20 deri 40 përqind të energjisë që ne zakonisht konsumojmë gjatë ecjes.

Nga ana tjetër, dihet që pozicioni i ulur që mbizotëron në jetën e sotme të shumicës së qytetarëve ndikon negativisht në metabolizmin e yndyrnave dhe karbohidrateve dhe në sistemin e qarkullimit të gjakut, veçanërisht brendësinë e enëve të gjakut në të cilat zhvillohen proceset inflamatore, gjë që ka çuar në sëmundje kardiovaskulare, një nga shkaqet kryesore të vdekjes në botë. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts