Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Eksperti: ja pas sa kohe mund të shfaqet COVID tek i njëjti person

Zëvendësdekani dhe profesori i Universitetit Turk të Shkencave të Shëndetit (SBU), Elif Guler Kazanci, paralajmëroi se koronavirusi mund të infektojë përsëri njerëzit që janë rikuperuar nga infeksioni COVID-19 sepse antitrupat mbrojnë trupin për tre muaj, jo përgjithmonë.

Kazanci tha se shumë shpesh pyesin nëse i njëjti person mund të infektohet përsëri me koronavirus, dhe ajo shtoi se përgjigja për këtë dihet dhe se njerëzit mund të infektohen me virus më shumë se një herë.

“Antitrupat që rezultojnë mbrojnë për tre muaj, pas së cilës sëmundja mund të rishfaqet në të njëjtin person. Antitrupat në gjakun e pacientëve të shëruar janë të qëndrueshëm për tre muaj. Çdo ditë mësojmë diçka të re në lidhje me koronavirusin. Ne mund ta ndalojmë pandeminë nga ndjekja e masave që përfshijnë mbajtjen e një maske, ruajtja e distancës sociale, higjiena e përmirësuar, një dietë e shëndetshme dhe ngritja e vetëdijes për infeksionin COVID-19,” tha Kazanci.

Duke theksuar se në këtë periudhë të hapjes së shkollës, pyetja më e zakonshme ishte në lidhje me ndikimin e koronavirusit tek fëmijët, Kazanci tha se dihet shumë për infeksionin tek të rriturit, por që është më pak e njohur se si ndikon virusi në trupin e fëmijës.

“Megjithëse fëmijët kanë më pak të ngjarë të sëmuren sesa të rriturit, është e qartë se koronavirusi gjithashtu mund të shkaktojë sëmundje tek fëmijët dhe se fëmijët mund të jenë bartës të virusit. Ka pasur raste të fëmijëve të infektuar që nuk kanë simptoma, por edhe raste të fëmijëve me simptoma të lehta ose të rënda. “Në disa raste, fëmijët kanë nevojë për një aparat respirator dhe në raste jashtëzakonisht të rralla, janë raportuar vdekje. Eshtë zbuluar gjithashtu se sëmundja është më e rëndë nëse fëmijët tashmë kanë disa sëmundje kronike të tilla si astma, diabeti, problemet e zemrës ose mbipesha,” tha Kazanci.

Duke komentuar disa nga pyetjet e shpeshta në kontekstin e rreziqeve të infeksionit koronavirus në gratë shtatzëna dhe nënat, Kazanci tha se nuk kishte raste të infeksionit që kaluan nga shtatzëna te të porsalindurit, dhe as nuk ka prova që infeksioni të shkaktojë anomali në foshnjë ose në lindje.

Ndër gjetjet më të fundit është se COVID-19 u shfaq në forma më të rënda në pacientët me mungesë të vitaminës D dhe Kazanci tha se u zbulua se pacientë të tillë kanë një normë më të lartë të nevojës për kujdes intensiv dhe vdekshmëri.

“Eshtë vërejtur se terapia me vitaminë D jep rezultate pozitive, siç është rasti me terapitë e vitaminës C dhe zinkut. Rezultatet më të mira tregohen nga terapitë që lidhen me propolis. Shumë  të dhëna kanë treguar se është një ilaç natyral që ndihmon në parandalimin e përhapjes së infeksionit në trupat e infektuar.” tha Kazanci. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts