Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Dy zbulime epokale arkeologjike të ndodhura së fundi rastësisht

Thesari 650-vjeçar

Austriaku Andreas K. ishte duke gërmuar në oborrin e tij kur ai gjeti rastësisht  një sasi  bizhuterish shekullore si dhe disa objekte të tjera të çmuara që i shoqëronin ato. Objektet ishin të mbuluara me patinë dheu dhe balte  dhe Andreas besonte se ata ishin të pavlera. Ai i la objektet në një kuti në bodrumin e tij për dy vjet, për t’i rizbuluar përsëri  kur ai po pastronte bodrumin në vitin 2011. Dherat  ishin tharë dhe disa nga papastërtitë kishin rënë, gjë që zbuloi metalin dhe xhevahirët e çmuar nën tq. Pas kësaj dukurie, Andreas postoi fotografi të gjetjeve të tija në internet. Një arkeolog amator e inkurajoi atë që të raportonte zbulimin e tij tek Agjencia e Monumenteve Federale Austriake. Personeli i agjencisë ishte i kënaqur dhe ata i përshkruan stolitë si një nga zbulimet më të rëndësishme të thesarit mesjetar në Austri. Andreas kishte zbuluar më shumë se 200 unaza, byzylykë e dhe objekte të tjera zbukurimi, shumë prej të cilave ishin të përbëra  me stoli si perlat dhe koral të fosilizuar. Andreas vendosi që t’i mbajë objektet vete, megjithëse ka në plan të huazojë koleksionin në një prej muzeve të Austrisë.

 

Zbulimi i Vilës  Romake në Angli

Në vitin 2016, Luka dhe Alice Irvin vendosën të adaptonin  një hambar të vjetër në një dhomë ku familja mund të luante pingpong. Çifti punësoi elektricistë për të instaluar një kabllo nëntokësore. Elektricistët filluan hapjen e kanalizimeve dhe gjatë procesit të punës  ata ndeshën në  një shtresë të fortq 46 centimetra poshtë sipërfaqes së tokës. Ata kishin zbuluar pjesë të një mozaiku lashtë. Luka e quajti një zbulim historik për Anglinë. Arkeologët arritën pas njoftimit të bërë. Ata dolën me konkluzion se mozaiku i zbuluar dikur kishte formuar dyshemenë e një vile madhështore që u ndërtua midis viteve 175 dhe 220. Shtëpia e Irvinit ishte ndërtuar në qendër të vilës së vjetër. Arkeologët filluan të kërkonin në tokën rreth shtëpisë. Në një seksion, ata zbuluan një kafkë koke neolitike, qeramikë të Epokës së Bronzit, qeramikë të Epokës së Hekurit dhe qeramikë romake. Ky zbulim u cilësua se ishte me rëndësi kombëtare. Pjesa më e madhe e zonës nuk ishte prekur qëkur vila ishte rrënuar më shumë se 1.400 vjet më parë, gjë që e bënte  atë një mundësi të përsosur për të studjuar periudhën romane të Britanisë si dhe atë  dhe post-romake. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts