Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Borxhet e Titos: Serbia paguan 11 milion euro, kësti i fundit në 2041

Serbia pagoi së fundi 11 milion euro nga buxheti, bazuar në huatë nga periudha e viteve ‘70 dhe ‘80.

Kjo është pjesë e kredive që Milka Planinç dhe Veselin Đuranoviç morën gjatë ish-RSFJ-së nga Klubi i Parisit dhe Banka Botërore, dhe kësti i fundit i të cilave maturohet përkatësisht në 2041 dhe 2031.

Vetëm këtë muaj, Serbia do të shlyejë më shumë se 85 milion euro në kredi të vjetra nga buxheti. Së pari, 75.3 milion euro të huasë janë duke u paguar, sipas Klubit të Kreditorëve të Parisit, nga të cilat rreth 13 milion euro janë interes.

Këtë të martë, më 15 shtator, u paga huaja prej 11 milion, të cilën Serbia e mori nga Banka Botërore dhe e cila u shlye këtë mëngjes. Gjatë viteve ‘70 dhe ‘80, Serbia huazoi gjithsej 8.8 miliardë euro.

Sot, Serbia i detyrohet më së shumti Klubit të Parisit – rreth 1 miliard euro, me të cilën, si republikë, huazoi gjithsej 4 miliardë katër dekada më parë.

Në vendin e dytë është Banka Botërore (700 milion euro), pra IBRD dega e saj, e cila miratoi 1.8 miliardë në të njëjtën periudhë dhe Serbia po ripaguan hua për Kinën dhe Kuvajtin. Serbia nuk shlyente detyrimet e saj ndaj kreditorëve nga periudha e RSFJ-së që nga maji 1992 deri në prill 2002.

Ajo përfundoi marrëveshje mbi rregullimin e tyre me klubet e Parisit dhe Londrës dhe me Bankën Botërore nga 2001 në 2005. Nga ana tjetër, Kroacia dhe Sllovenia shlyen huatë që morën gjatë kohës së Josip Broz Titos.

Kroatët i paguan dollarin e fundit klubeve të Parisit dhe Londrës 11 vjet më parë. Kroacia pagoi këstin e fundit prej 192 milion dollarë Klubit të Parisit në 2008 dhe Klubit të Londrës me një këst prej 78 milion dollarë një vit më vonë. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts