Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

BILANC/ Si i arriti Izraeli 16 qëllime politike gjatë epokës “Trump”

Në katër vitet e sundimit të Presidentit amerikan Donald Trump, Izraeli ka arritur 16 qëllime kryesore politike, në dëm të të drejtave të arabëve, palestinezëve dhe sirianëve, në kundërshtim me ligjin ndërkombëtar.

Më poshtë është një përmbledhje e qëllimeve politike që Izraeli arriti gjatë epokës Trump:

 

-Jeruzalemi njihet si kryeqyteti i Izraelit

Më 6 dhjetor 2017, Trump njohu Jeruzalemin si kryeqytetin e Izraelit, gjë që çoi në vendimin palestinez për të ndaluar kontaktet politike me administratën amerikane.

 

-Termi “territor i okupuar” shfuqizohet pwr Bregun Perëndimor dhe Gaza

Më 20 prill 2018, Departamenti i Shtetit i SHBA hoqi termin “territor të okupuar” nga faqja e tij zyrtare dhe e zëvendësoi atë me termin “Bregu Perëndimor dhe Rripi i Gazës”.

 

-Zhvendosja e ambasadës amerikane nga Tel Avivi në Jeruzalem

Më 14 maj 2018, Trump transferoi ambasadën amerikane nga Tel Aviv në Jeruzalem, e cila u bë ambasada e parë e një vendi të huaj në atë qytet.

 

– Pezullohet ndihma financiare për Autoritetin Palestinez

Më 2 gusht 2018, administrata amerikane njoftoi se e gjithë ndihma financiare për Autoritetin Palestinez do të pezullohej. Trump deklaronte në mënyrë të përsëritur se një veprim i tillë kishte për qëllim të bëjë presion mbi palestinezët për të pranuar negociatat me Izraelin në kontekstin e vendosjeve të kolonëve hebrenj.

 

– Ndalimi i ndihmës financiare të SHBA për UNRWA

Më 3 gusht 2018, administrata Trump njoftoi ndërprerjen e plotë të ndihmës për Agjencinë e Kombeve të Bashkuara për Ndihmën dhe Punët për Refugjatët Palestinezë (UNRWA), pasi ishte donatori më i madh i kësaj agjencie që ofron ndihmë për refugjatët për shumë vite.

 

– Pezullimi i ndihmës për spitalet palestineze në Jeruzalemin Lindor

Më 7 shtator 2018, Departamenti i Shtetit i SHBA njoftoi se po pezullonte mbështetjen financiare për gjashtë spitale palestineze që operonin në Jeruzalemin Lindor.

 

– Mbyllja e zyrës së Organizatës për Çlirimin e Palestinës (PLO) në Uashington

Më 10 shtator 2018, Departamenti i Shtetit i SHBA lëshoi ​​një njoftim zyrtar për mbylljen e zyrës së Organizatës për Çlirimin e Palestinës në Uashington, pasuar nga dëbimi i përfaqësuesve të PLO nga Uashingtoni.

 

– Mbyllja e Konsullatës Amerikane në Jeruzalem

Departamenti i Shtetit i SHBA njoftoi në 4 mars se po mbyllte Konsullatën e Përgjithshme në Jeruzalem dhe po e bashkonte atë me ambasadën, një veprim që i dha fund kontaktit të fundit zyrtar midis Autoritetit Palestinez dhe qeverisë së SHBA.

 

– Njohja e sovranitetit izraelit mbi lartësitë siriane Golan

Më 25 Mars 2019, Trump njoftoi vendimin për njohjen amerikane të sovranitetit Izraelit mbi Lartësitë Golan siriane të okupuara.

 

– Ndalohet trajtimi i vendbanimeve të kolonëve izraelitë si të paligjshëm

Sekretari i Shtetit i SHBA Mike Pompeo njoftoi më 19 nëntor se administrata amerikane nuk i konsideron vendbanimet izraelite në territoret palestineze një shkelje të ligjit ndërkombëtar.

 

– Publikimi i Planit Amerikan të Paqes (Marrëveshja e Shekullit)

Më 28 janar 2020, Trump njoftoi këtë plan që synonte t’i jepte fund konfliktit, por në dëm të palestinezëve, duke u bërë presion që të pranonin një situatë në të cilën Izraeli do të kontrollonte të gjitha territoret e Palestinës historike dhe duke u dhënë palestinezëve autonomi, nën emrin e shtetit, pa sovraniteti mbi pikat kufitare ose sigurinë. Sipas planit, Tel Aviv do të kontrollonte të gjithë Jeruzalemin Lindor dhe do të aneksonte 30 përqind të Bregut Perëndimor.

 

– Fillimi i procesit të normalizimit të marrëdhënieve midis vendeve arabe dhe Izraelit

Në shtator të vitit 2020, Trump nisi proceset e normalizimit të marrëdhënieve midis Izraelit dhe vendeve arabe, të cilat deri më tani kanë përfshirë Emiratet e Bashkuara Arabe, Bahreinin, Sudanin dhe Marokun.

 

– Përfshirja e zgjidhjeve të imigrantëve izraelitë në marrëveshjen amerikane për bashkëpunimin shkencor

Më 28 tetor 2020, Izraeli dhe Shtetet e Bashkuara nënshkruan një marrëveshje në vendbanimin verior Ariel, në bregdetin veriperëndimor, për zgjerimin e zbatimit të bashkëpunimit dypalësh shkencor, për të përfshirë vendbanimet në Bregun Perëndimor dhe Lartësitë Golan Siriane të okupuara.

 

– Amerikanët e lindur në Jeruzalem lejohen të regjistrojnë Izraelin si vendlindjen e tyre

Mike Pompeo njoftoi më 29 tetor 2020, se shtetasit amerikanë të lindur në Jeruzalem do të lejohen të rendisin Jeruzalemin ose Izraelin si vendin e tyre të lindjes në pasaportat e tyre.

 

– Fushata për të bojkotuar Izraelin konsiderohet antisemitike

Më 19 nëntor 2020, Departamenti i Shtetit deklaroi Lëvizjen Globale për të Bojkotuar Izraelin (BDS) (një lëvizje bojkotesh, ndërprerje të investimeve dhe sanksioneve kundër Izraelit), si një shprehje e antisemitizmit.

 

– Etiketimi “i bërë në Izrael” në mallrat nga vendbanimet e kolonëve

Më 24 dhjetor 2020, Uashingtoni filloi të vendoste etiketën “Made in Israel” për mallrat e prodhuara në vendbanimet e kolonëve izraelite në territoret e okupuara palestineze. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts