Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

“Besa besë” mes Turqisë, Azerbajxhanit dhe Pakistanit: ç’përmban Deklarata e Islamabadit

Ministrat e jashtëm të Turqisë, Azerbajxhanit dhe Pakistanit nënshkruan Deklaratën e Islamabadit të mërkurën, që synon rritjen e bashkëpunimit politik, ekonomik, paqes dhe sigurisë, si dhe në një numër fushash të tjera, njoftoi Anadolu Agency (AA).

Një takim trepalësh i Turqi-Azerbajxhan-Pakistan, në nivelin e ministrave të jashtëm, u mbajt në Islamabad, kryeqyteti i Pakistanit, pas së cilës ministrat e jashtëm të tre vendeve, Mevlut Cavusoglu, Jeyhun Bayramov dhe Mehmood Qureshi, nënshkruan Deklaratën Islamabad.

Deklarata theksoi se Pakistani, Turqia dhe Azerbajxhani i japin shumë rëndësi dhe kontribut në promovimin e paqes, stabilitetit dhe zhvillimit në rajonet e tyre, si dhe vullnetit për të promovuar këto ideale për prosperitet dhe siguri të përbashkët në rajonin e gjerë. Deklarata shprehu shqetësim serioz në lidhje me shkeljet e rënda të të drejtave të njeriut dhe krimet kundër njerëzimit të kryera kundër komuniteteve muslimane në të gjithë botën.

Solidariteti me qeverinë dhe popullin e Azerbajxhanit, si dhe mbështetja në përpjekjet për të rindërtuar territoret e çliruara të Azerbajxhanit në Nago-Karabak, u theksuan gjithashtu në deklaratë.

Palët bien dakord të bëjnë përpjekje të përbashkëta kundër islamofobisë, diskriminimit dhe persekutimit të muslimanëve në skenën ndërkombëtare dhe rajonale, mirëpritën kontributin e procesit të paqes afgane për prosperitetin, paqen dhe stabilitetin në rajon dhe përpjekjet e Pakistanit për të gjetur një zgjidhje politike për rajonin.

Deklarata prek gjithashtu çështjet e Jammu dhe Kashmir, çështjen e Qipros, tensionet në Detin Egje dhe Mesdheun lindore, gjithashtu dhe Karabakun. U theksua angazhimi për të forcuar marrëdhëniet tregtare dhe investuese midis tre vendeve, si dhe në fushat e transportit, tregtisë, energjisë, komunikimit, arsimit, turizmit dhe teknologjive të informacionit dhe komunikimit. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts